Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva nevidí dôvod spochybňovať meno nového šéfa VšZP

Minister zdravotníctva SR Viliam Čislák, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Vaďura bol v minulosti odvolaný z postu riaditeľa bratislavskej univerzitnej nemocnice pre údajne nevýhodný predaj pozemkov.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva nevidí problém vo vymenovaní Miroslava Vaďuru za nového šéfa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Vaďura bol v minulosti odvolaný z postu riaditeľa bratislavskej univerzitnej nemocnice pre údajne nevýhodný predaj pozemkov.

"Finančná kontrola nezistila žiadne pochybenie zo strany univerzitnej nemocnice pod vedením Ing. Miroslava Vaďuru. Minister Ivan Uhliarik (KDH) vtedy konštatoval, že zákon porušený nebol. Nevidíme preto žiaden dôvod na spochybňovanie jeho mena," reagoval hovorca rezortu Peter Bubla.

M. Vaďura šéfuje štátnej poisťovni od 1. októbra. Dovtedy pôsobil ako riaditeľ sekcie ekonomiky a bol členom predstavenstva. Vo funkcii nahradil Marcela Foraia, ktorý odstúpil pre podpisovanie zmlúv s tetou. Vaďurovo menovanie kritizuje Transparency International Slovensko (TIS) aj opozičný poslanec a podpredseda #Siete Miroslav Beblavý, ktorého podnet na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií viedol k Foraiovmu odchodu.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD) podľa Beblavého stratil súdnosť. "Na miesto odvolaného M. Foraia vymenoval M. Vaďuru, človeka, ktorý ako šéf bratislavskej nemocnice musel byť odvolaný za nevýhodný predaj pozemkov, pri ktorom štát prišiel odhadom o 25 miliónov eur. Táto nominácia je absolútne neprijateľná," reagoval na svojom facebookovom profile.

Ako poukazuje TIS, okrem podozrení z predražených nákupov a podstrelených predajov sa toho o schopnostiach a úspechoch nového riaditeľa VšZP vie málo. Organizácia pripomína, že z titulu svojej doterajšej pozície vo VšZP mohol vedieť o zmluvách medzi jej bývalým šéfom a jeho tetou Annou Sučkovou.

"Rýchle vymenovanie M. Vaďuru za nového šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne ukazuje, že minister Čislák nemá skutočný záujem snažiť sa o transparentnejšie fungovanie notoricky uzavretej poisťovne. Minister prepásol príležitosť vyhlásiť verejné výberové konanie," tvrdí TIS.