Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ministri nepoznajú detaily trestného oznámenia pre nákup ruskej ropy

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Viem zatiaľ len to, čo vy, čo sa objavilo v médiách, uviedol minister vnútra.

Bratislava 1. júna (TASR) – Ministri nemajú informácie o preverovaní trestného oznámenia v súvislosti s nákupom ruskej ropy a plynu štátom a slovenskými firmami. Podľa oznámenia sa tým má financovať vojna proti Ukrajine, v rámci ktorej sú páchané vojnové trestné činy i terorizmus. Po stredajšom rokovaní kabinetu sa oslovení členovia vlády odvolávali len na medializované správy.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) i minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) nepoznajú detailné informácie k prípadu, chcú sa však zaujímať o to, čo je presne obsahom trestného oznámenia. Podobne sa vyjadril aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). "Viem zatiaľ len to, čo vy, čo sa objavilo v médiách," priznal. "Budem sa na to samozrejme pýtať prezidenta Policajného zboru, ale zdôrazňujem, že je to vec, ktorú nezávisle vedie vyšetrovateľ," vyhlásil Mikulec.

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini si myslí, že zo strany vlády a orgánov činných v trestnom konaní to už zaváňa snahou zastrašovať veľké podniky a kritikov. Hovorí o absurdnom vyšetrovaní, ktoré mala NAKA podľa neho uzavrieť alebo zahodiť do koša. "Bol som zhrozený, že firmám alebo Klubu 500 prichádza takéto dožiadanie," uviedol s tým, že toto sa v normálnej civilizovanej krajine nedeje.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) preveruje trestné oznámenie podané fyzickou osobou vo vzťahu k trestnému činu financovania terorizmu a založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ozrejmil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. V stredu na to upozornili viaceré médiá. Vyšetrovateľ požiadal o poskytnutie súčinnosti aj Klub 500 s "cieľom zistiť skutkový stav veci tak, aby o ňom neboli dôvodné pochybnosti, a to v rozsahu nevyhnutnom na rozhodnutie".

"Môžeme potvrdiť, že prišlo takéto dožiadanie, aj to, že nás ten podnet uráža. Ku podaniu pripravujeme odpoveď a zašleme ju," reagoval výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Vec je podľa polície v štádiu preverovania. "A nie je v záujme ďalšieho trestného konania, aby bola zo strany orgánov činných v trestnom konaní akýmkoľvek spôsobom mediálne komunikovaná," doplnil Slivka. Zo žiadosti polície vyplýva, že peniaze z predaja plynu či ropy môžu podľa trestného oznámenia slúžiť Ruskej federácii na vedenie vojny proti Ukrajine, kde sú páchané vojnové trestné činy a terorizmus. Vyšetrovateľ žiada Klub 500, aby sa k tomu vyjadril.

Polícia zdôraznila, že v žiadnom prípade nejde o kriminalizovanie významných slovenských podnikateľov, ale o štandardné preverovanie trestného oznámenia. Vyšetrovateľ mal o súčinnosť požiadať aj ďalšie subjekty. "Vyšetrovateľove otázky vo zverejnenom dožiadaní vychádzajú z obsahu a formulácie trestného oznámenia," doplnila polícia na sociálnej sieti.