Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Ministri obrany SR a Francúzska rokovali o prehĺbení spolupráce

Rokovanie ministra obrany J. Naďa s francúzskou ministerkou armád F. Parly. Foto: MO SR

Obe strany ocenili doterajšie aktivity v rámci spoločného vojenského vzdelávania či vzájomnej účasti na výcviku.

Paríž 7. októbra (TASR) - Možnosti prehĺbenia bilaterálnej spolupráce Slovenska a Francúzska v oblasti obrany a bezpečnosti boli hlavnou témou štvrtkového rokovania ministra obrany SR Jaroslava Naďa a jeho francúzskej rezortnej kolegyne Florence Parlyovej v Paríži. TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva obrany.

"Cieľom cesty bolo identifikovať strategický rámec obrannej spolupráce našich krajín, čo sa do veľkej miery podarilo," uviedol Naď s tým, že vzájomná diskusia priniesla slovensko-francúzskej politicko-vojenskej spolupráci nový impulz.

"Francúzsko vnímame ako dôležitého európskeho partnera, čo podčiarkuje aj fakt, že sem smerovala moja prvá návšteva z krajín Európskej únie mimo krajín Vyšehradskej skupiny," zdôraznil Naď.

Obe strany ocenili doterajšie aktivity v rámci spoločného vojenského vzdelávania či vzájomnej účasti na výcviku. Prediskutovali tiež možnosti spolupráce v oblasti obranného priemyslu - aj v kontexte modernizácie ozbrojených síl SR. Príležitosťou môže byť napríklad obstarávanie novej pásovej a kolesovej techniky pre pozemné sily. Ako vysvetlil Naď, "Francúzsko bolo jednou z krajín, ktorých zástupcovia si na rezorte obrany prevzali žiadosť o predloženie ponúk na dodanie tejto techniky vrátane stanovených požiadaviek a hodnotiacich kritérií".

Minister ponúkol i konkrétne možnosti vojenskej spolupráce v oblasti likvidácie výbušných materiálov či využitia jedinečných výcvikových priestorov rezortu obrany SR pre prípravu jednotiek rôzneho zamerania alebo účasti na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF 2022.

Naď a Parlyová sa zaoberali i situáciou v Afganistane, regióne Sahel a s tým súvisiacim smerovaním možnej operačnej spolupráce Slovenska a Francúzska v rámci mnohonárodného zoskupenia Task Force Takuba na pomoc krajinám v boji proti terorizmu. Hovorili tiež o ambíciách francúzskeho rezortu obrany s dôrazom na prípravu Strategického kompasu EÚ a vzťahoch NATO – EÚ.

Šéf rezortu obrany SR sa predtým stretol s predsedom senátneho výboru pre zahraničné veci, obranu a ozbrojené sily Christianom Cambonom.