Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Krajiny V4 vytvoria spoločnú bojovú skupinu

Minister obrany Martin Glváč Foto: TASR/Michal Svítok

Témou ich rokovaní bude aj rozvoj spoločných spôsobilostí, obstarávanie, obranný priemysel, spolupráca v oblasti vzdelávania, výcviku a cvičení.

Bratislava 13. marca (TASR) - Minister obrany SR Martin Glváč dnes odcestoval do Maďarska na dvojdňové stretnutie ministrov obrany krajín V4. Šéfovia rezortov obrany okrem iného podpíšu memorandum o porozumení k príprave spoločnej bojovej skupiny, ktorá bude pre Európsku úniu v pohotovosti v prvej polovici roku 2016.

"Verím, že počas rokovania potvrdíme spoločné odhodlanie napredovať v reálnych projektoch. Samozrejme budeme hovoriť aj o aktuálnom dianí na Ukrajine, ktoré je príkladom toho, ako sa neustále vynárajú nové druhy bezpečnostných výziev. V tomto prípade v našom bezprostrednom susedstve," povedal minister Glváč. Témou rokovaní bude aj rozvoj spoločných spôsobilostí, obstarávanie, obranný priemysel, spolupráca v oblasti vzdelávania, výcviku a cvičení.

V piatok (14.3.) sa ministri stretnú aj s partnermi v rámci regionálneho zoskupenia Stredoeurópskej obrannej spolupráce (CEDC), čiže so šéfmi rezortov obrany z Rakúska, Slovinska a Chorvátska. Budú sa venovať bezpečnostnej situácii na Ukrajine a Balkáne, záverom decembrovej Európskej rady, ako aj iniciatívam rozvoja obranných spôsobilostí v rámci CEDC.

TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.