Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ministri: Pád komunistického režimu priniesol slobodu a demokraciu

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Demokracia po celom svete čelí podľa Káčera náročným výzvam.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Pád komunistického totalitného režimu priniesol slobodu a demokraciu, ale aj šancu na lepší život. Zhodujú sa na tom viacerí slovenskí ministri v súvislosti so štvrtkovým Dňom boja za slobodu a demokraciu.

Podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislava Káčera patrí 17. november k najvýznamnejším dňom v našich moderných dejinách. "Za to, že dnes nežijeme v totalite, vďačíme ľudom, ktorí v roku 1989 s pevným odhodlaním stáli na námestiach po celej krajine. Nežnou revolúciou sa začal náš návrat k hodnotám politického a kultúrneho Západu, kam sme vždy patrili," uviedol.

Ľuďom, ktorí sa narodili po roku 1989, treba podľa neho pripomínať, čo naozaj znamenala totalita. "Aby si nenechali demokraciu ukradnúť tými, ktorí to s ňou nemyslia vážne," povedal. Slovenská diplomacia sa podľa neho hlási k odkazu 17. novembra a stavia sa za demokratické hodnoty, akými sú právny štát či ochrana ľudských práv.

Demokracia po celom svete čelí podľa Káčera náročným výzvam. "Olej do ohňa prilievajú škodlivé dezinformácie a propaganda, ktoré útočia na jej samotnú podstatu a ich cieľom je demokracii uškodiť. Rozvoj slobody a demokracie je nikdy nekončiaci proces, ktorý potrebuje našu ustavičnú ochranu," dodal šéf slovenskej diplomacie.



Boj za slobodu a demokraciu významne ovplyvnil aj Československú ľudovú armádu. "Armáda sa veľmi rýchlo transformovala z útočného a represívneho nástroja totalitného režimu na moderné ozbrojené sily, ktoré chránia štát, občanov a sú aktívnou súčasťou medzinárodných bezpečnostných organizácií," priblížil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že súčasné Ozbrojené sily SR pokračujú v rozvoji hodnôt a ochrany slobody a demokracie ako jeden z pilierov štátu.

Rezort obrany pripomína, že v roku 1989 sme nastúpili cestu, ktorá vyústila v naše prijatie do NATO a pokračuje dodnes. Vyzdvihuje význam rehabilitácie príslušníkov, ktorí boli v období rokov 1948-1989 prenasledovaní, rozpustenie Varšavskej zmluvy a odsun okupačných Sovietskych vojsk z Československa.



Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) poznamenala, že Nežná revolúcia sa začala v Bratislave už 16. novembra 1989. "Udalosti tej zimy zásadne zmenili našu krajinu, spoločnosť, každého z nás. Pád komunistického totalitného režimu nám dal slobodu a demokraciu, šancu na lepší život, ale tiež zodpovednosť. Uniesť slobodu nie je vždy ľahké, ale stojí to za to," dodala.



Pri príležitosti sviatku sa minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký cez videohovor spojil so svojím českým náprotivkom, ministrom Vladimírom Balašom. "Spoločne sme si pripomenuli význam nielen tohto dňa, ale najmä rolu, ktorú zohrali študenti pred 33 rokmi spoločne v Prahe, Bratislave, ale aj naprieč celým vtedajším Československom," uviedol minister na sociálnej sieti. Horecký sa symbolicky pripojil spred Filozofickej fakulty Univerzity Komenského na Gondovej ulici, Balaš z pražskej Národnej triedy, teda z miest, kde sa pred 33 rokmi písala história. Zároveň sa ministri dohodli na čo najskoršom osobnom stretnutí.

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) prosí všetkých, aby urobili krok dozadu, získali nadhľad a aby si spomenuli, prečo ľudia v roku 1989 štrngali kľúčmi na námestiach. "Akýkoľvek spomienkový optimizmus na socializmus nie je na mieste. Spomeňme si na nespravodlivo súdených, popravených, na neslobodu, na režimom bitých a zabitých. Nezabúdajme na okupáciu Slovenska Rusmi a nezatvárajme teraz oči, keď sa ruský agresor opäť rozpína u našich ukrajinských susedov," uviedla šéfka rezortu kultúry. Poukázala na to, že sme prežili dva roky kríz, ktoré prevrátili mnohé životy hore nohami. "No každá kríza je zároveň príležitosťou. Tú našu príležitosť by sme mali uchopiť v duchu demokracie, lásky, porozumenia a vzájomného rešpektu," dodala.