Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ministri si pripomenuli august 1968 a obete sovietskej okupácie

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pietnej spomienky pri príležitosti 52. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy. V Bratislave 21. augusta 2020. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na detské obete invázie si spomenula aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Bratislava 21. augusta (TASR) – Ministri vlády Igora Matoviča (OĽANO) si v piatok pripomínajú 52. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do vtedajšieho Československa, ako aj obete sovietskej okupácie.

„Vpád vojsk Varšavskej zmluvy bol násilný akt, ktorý na mnoho rokov poznačil životy občanov a zmaril nádeje na demokratizáciu bývalého Československa,“ uviedol na sociálnej sieti minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Myslí si, že na tieto udalosti nesmieme zabudnúť, aby sa viackrát neopakovali.



Pripomínanie si augusta 1968 považuje za dôležité aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), ktorý ju považuje za reakciu na snahu vtedajšej vlády o demokratizáciu komunistického systému. „Nikdy nesmieme zabudnúť na tých, ktorí v boji proti útlaku totalitného režimu prišli o svoje životy,“ myslí si Naď.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pripomenula, že Pražská jar, ktorá invázii predchádzala, trvala iba osem mesiacov. „Prísľub slobody,“ ako ju nazvala, podľa ministerky zadusili pásy tankov. „Nezabudnime, čo sa stalo. Zomreli vtedy nevinní ľudia, ktorí túžili po slobode a demokracii. Aj deti,“ uzavrela Kolíková.

Na detské obete invázie si spomenula aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Na sociálnej sieti si pripomenula tínedžerov Danku Košanovú a Petra Legnera. „Na smutné výročie som si uctila pamiatku práve dvoch najmladších obetí sovietskej okupácie, aby sme nezabúdali, že rok 1968 nám nevzal dočasne iba sny o slobode, ale natrvalo aj naše deti,“ uviedla ministerka.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) na sociálnej sieti pripomenula, že okrem invázie nastala aj normalizácia, ktorá podľa nej napáchala väčšie škody ako tanky v uliciach. „Dodnes si stále niektorí politici robia kariéru na pocitoch nostalgie, ako nám bolo dobre. Síce sme tu mali zaparkované sovietske tanky, ale každý mal to či ono. No v skutočnosti nám dobre nebolo,“ myslí si Remišová. „V roku 1968 nám definitívne vzali vlastnú krajinu,“ doplnila. Preto je podľa nej dôležité vrátiť ľuďom dôveru v ich štát. „Pretože každý iný stav nie je normálny. Rovnako, ako neboli normálne tanky v uliciach,“ uzavrela.