Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ministri spravodlivosti EÚ rokujú o témach týkajúcich sa vojny

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková uviedla, že vzhľadom na aktuálne udalosti je nevyhnutné efektívne a systematicky využívať dostupné nástroje medzinárodnej justičnej spolupráce.

Praha 12. júla (TASR) – Ministri spravodlivosti členských krajín EÚ rokujú v utorok na neformálnom zasadnutí v Prahe o ochrane zraniteľných osôb – utečencov. Diskutovať budú aj o zbieraní a uchovávaní dôkazov pri vyšetrovaní trestných činov v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Ministerstva spravodlivosti SR.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková uviedla, že vzhľadom na aktuálne udalosti je nevyhnutné efektívne a systematicky využívať dostupné nástroje medzinárodnej justičnej spolupráce, aby sa zabezpečila pomoc osobám, ktoré sa ocitajú mimo svojej domovskej krajiny.

"I keď sme na Slovensku nezaznamenali rapídny nárast počtu prípadov zraniteľných dospelých osôb prichádzajúcich zo zahraničia v súvislosti s aktuálnou alebo predchádzajúcou utečeneckou krízou, vnímame priestor na skvalitnenie právnej úpravy a prikláňame sa k zintenzívneniu medzinárodnej spolupráce, ktorá by mohla prispieť napríklad k uľahčeniu cezhraničného uznávania rozhodnutí v oblasti ochrany zraniteľných dospelých osôb," priblížila v súvislosti s právnou ochranou zraniteľných osôb.

V otázke vyšetrovania zločinov spáchaných na Ukrajine, ktoré sa už v určitej forme vo viacerých členských štátoch EÚ začalo, budú ministri hovoriť o zhromažďovaní a uchovávaní dôkazov na stíhanie týchto zločinov.

Slovensko sa stalo členom spoločného vyšetrovacieho tímu pre vyšetrovanie vojnových zločinov na území Ukrajiny, v ktorom pôsobia zástupcovia slovenskej prokuratúry a polície, pripomína tlačový odbor MS SR.

Na Slovensku v rámci činnosti tohto tímu prebiehajú všetky vyšetrovacie úkony, ako sú vypátranie a výsluch svedkov a poškodených a zabezpečenie obrazových, zvukových a zvukovo-obrazových záznamov. Určitou komplikáciou je množstvo dôkazov získaných vo všetkých zainteresovaných krajinách, ich vyhodnocovanie, overovanie, preklad a uchovávanie. Zrejme totiž pôjde o desaťtisíce výpovedí, veľké množstvo fotografií a videozáznamov, telefónnych odpočúvaní a analýz.