Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Ministri zahraničných vecí V4 diskutovali o Východnom partnerstve

Na snímke český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. Foto: TASR

Ministri sa v spoločnom vyhlásení prihlásili k vízii silnej a ambicióznej politiky Východného partnerstva a jeho aktívnej podpore.

Praha 8. apríla (TASR) - Ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v stredu prostredníctvom videokonferencie diskutovali o budúcnosti Východného partnerstva a pomoci partnerským krajinám v súvislosti s pandémiou COVID-19. Na svojej stránke o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí ČR.

Hlavnou témou rozhovorov bola budúcnosť Východného partnerstva v súvislosti s plánovaným júlovým summitom. Ministri sa v spoločnom vyhlásení prihlásili k vízii silnej a ambicióznej politiky Východného partnerstva a jeho aktívnej podpore.

Takisto sa zhodli na podpore krajín, ktoré majú záujem o integráciu do EÚ a jej jednotného trhu. Ministri zdôraznili kľúčový význam demokratických princípov a právneho štátu a vyjadrili podporu občianskej spoločnosti v krajinách Východného partnerstva. Skupina V4 je podľa nich aj naďalej pripravená odovzdávať skúsenosti partnerským krajinám. Medzi ne patria Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina.

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček svojim rezortným partnerom z ostatných krajín V4 predložil iniciatívu vytvorenia programu V4EastSolidarity, zameranú na pomoc krajinám Východného partnerstva v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

Ministri podporili túto iniciatívu v hodnote 250.000 eur, ktorá prebieha v rámci Medzinárodného vyšehradského fondu (MVF).

Program V4EastSolidarity bude zameraný na posilnenie v oblasti zdravotníctva, sociálnej starostlivosti a ekonomickej odolnosti zraniteľných skupín občanov v krajinách Východného partnerstva, ktoré sú postihnuté následkami pandémie.