Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Miroslav Lajčák diskutoval v Davose o budúcnosti Európy

Na snímke slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Jakub Kotian

Šéf slovenskej diplomacie si spolu s účastníkmi fóra vypočul i vystúpenie amerického prezidenta Donalda Trumpa a absolvoval dve bilaterálne stretnutia.

Davos 21. januára (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák vystúpil v utorok ako jeden z rečníkov v panelovej diskusii s názvom Stav sveta: Kam kráčaš? na 50. výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose.

Ako TASR informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, účastníci panelu prezentovali svoje postoje týkajúce sa súčasnej ekonomickej neistoty vo svete, ovplyvňovanej geopolitickým vývojom.

Šéf slovenskej diplomacie v súlade s uvedenou témou zameral svoje vystúpenie na úlohy, ktoré by mala Európa zohrávať pri formovaní nového svetového poriadku - vrátane inovácií, líderstva a nastavenia potrebných noriem.

Lajčák následne viedol diskusiu v rámci panelu pod názvom Diplomatický dialóg o západnom Balkáne v pozícii spolupredsedu spoločne s prezidentom WEF Borge Brendem. Debata bola primárne o pokračovaní strategického dialógu o západnom Balkáne - jednej z hlavných iniciatív programu Svetového ekonomického fóra o Európe.

Minister Lajčák, ktorý pôsobí aj ako spolupredseda Globálnej rady pre budúcnosť Európy (platformy pre diskusiu lídrov o budúcom smerovaní a prioritách Európskej únie, ako aj európskeho kontinentu ako takého), upriamil pozornosť na to, ako zlepšiť regionálnu spoluprácu a zároveň lepšie využiť príležitosti na transformáciu hospodárskeho prostredia v prospech západného Balkánu. Ako medzinárodne uznávaný expert na danú oblasť pripomenul dôležitosť stability politickej situácie, ktorá má výrazný vplyv na vývoj ekonomiky v regióne. Zároveň vyjadril presvedčenie, že jedinou možnou správnou cestou je pokračovanie procesu rozširovania Európskej únie, pričom čím skôr sa to podarí, tým lepšie pre zúčastnené strany.

Šéf slovenskej diplomacie si spolu s účastníkmi fóra vypočul i vystúpenie amerického prezidenta Donalda Trumpa a absolvoval dve bilaterálne stretnutia. S viceprezidentom Citibank group Joyom Collinsom hovorili o vplyve zavádzania digitálnych finančných technológií na implementáciu trvalo udržateľných cieľov a v rozhovore so zástupcom firmy PMI rezonovala otázka angažovania sa nadnárodných spoločností pri podpore implementácie Agendy 2030, dodal Tlačový MZVaEZ SR.