Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

MIRRI a TUKE uzavreli memorandum, chcú zlepšiť štátnu a verejnú správu

Na snímke zľava ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Veronika Remišová (Za ľudí) a rektor Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) Stanislav Kmeť pózujú po podpise memoranda medzi MIRRI a TUKE v Košiciach v piatok 25. novembra 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Spolupráca MIRRI a univerzít by sa mala týkať štátnych projektov z oblastí eurofondov, inovácií, štátneho IT či regionálneho rozvoja.

Košice 25. novembra (TASR) - Odborné sekcie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR zapoja študentov a odborníkov z akademického prostredia do štátnych projektov. Vyplýva to z memoranda o spolupráci, ktoré v piatok v Košiciach podpísala vicepremiérka a rezortná šéfka Veronika Remišová (Za ľudí) a rektor Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) Stanislav Kmeť. Ide o prvú z univerzít, s ktorými rezort plánuje podpísať takéto memorandum. Cieľom je zlepšiť fungovanie štátnej a verejnej správy.

"Memorandum nám prinesie nový pohľad od študentov. Umožníme im, aby získavali prax v našich oblastiach a budeme veriť, že ich to v istom zmysle bude motivovať zostať na Slovensku a pracovať pre štát. Naším cieľom je, aby pre štát robili tí najlepší," povedala Remišová s tým, že v nasledujúcich dňoch by za rezort mala uzavrieť takéto memorandá o spolupráci aj s Ekonomickou univerzitou, Slovenskou technickou univerzitou a Univerzitou Komenského v Bratislave. Remišová verí, že by to mohlo inšpirovať aj ďalšie rezorty.

Spolupráca MIRRI a univerzít by sa mala týkať štátnych projektov z oblastí eurofondov, inovácií, štátneho IT či regionálneho rozvoja. Kmeť pripomenul, že univerzita má deväť fakúlt, ktoré spája práve informatizácia a digitalizácia. Podľa neho sú veda, výskum a vzdelávanie pre Slovensko trvalo udržateľnou budúcnosťou. "Memorandum deklaruje našu spoluprácu vo vede, vzdelávaní, tvorivosti a v ďalších rôznych iniciatívach. Sme pripravení spolu rozvíjať naše prostredie - nielen univerzitné, ale aj regionálne či celoslovenské a zlepšovať atraktivitu tohto prostredia pre našich mladých ľudí," dodal.