Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

MIRRI navrhuje sumu na obnovu pamiatok rozdeliť

Na archívnej snímke z 15. júna 2021 logo na budove, v ktorej sídli Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) na Štefánikovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Raši zdôraznil potrebu obnoviť čo najväčšie množstvo pamiatok.

Bratislava 2. januára (TASR) - Eurofondové zdroje na obnovu kultúrnych pamiatok v programovom období 2021 - 2027 by sa mali rozdeliť a použiť nielen na pamiatky vo vlastníctve štátu, ale napríklad aj samospráv. Za Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR to hovorí jeho šéf Richard Raši (Hlas-SD). Ministerstvo kultúry (MK) SR uviedlo, že k tejto téme je ešte naplánovaná odborná diskusia na medzirezortnej úrovni.

Raši zdôraznil potrebu obnoviť čo najväčšie množstvo pamiatok. "Vyhlásenie výzvy a určenie jej podmienok je plne v kompetencii ministerstva kultúry. V rámci našej komunikácie sme ale navrhli, aby sa celková alokácia rozdelila a časť sa použila práve na pamiatky, ktoré sú napríklad vo vlastníctve obcí a krajov," uviedol pre TASR Raši. "Pre Slovensko je dôležité, aby bolo obnovených čo najviac NKP, nielen tých, čo sú vo vlastníctve štátu," upozornil minister.

Hovorca rezortu kultúry Pavol Čorba pre TASR uviedol, že v súčasnosti by bolo predčasné hovoriť o konkrétnom prerozdelení finančných prostriedkov. Zdôraznil zároveň, že rezort využije celú disponibilnú alokáciu v aktuálnom programovom období na obnovu kultúrnych pamiatok na Slovensku. "Verejnosť bude o vyhlásení výzvy včas a riadne informovaná. Vo všeobecnosti však platí, že budeme postupovať v intenciách aktuálneho programového vyhlásenia vlády s dôrazom na účelné a efektívne využitie prostriedky z Programu Slovensko a plánu obnovy, ktorých cieľom je obnova kultúrnych pamiatok," dodal.

V rámci Programu Slovensko sa obnova pamiatok má realizovať prostredníctvom špecifického cieľa zameraného na posilnenie úlohy kultúry a udržateľného cestovného ruchu v oblasti hospodárskeho rozvoja, sociálneho začlenenia a sociálnej inovácie. Z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR) je na tento cieľ alokovaných vyše 234 miliónov eur.