Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Rezort informatizácie nevidí zavedenie podpisu klikom ako optimálne

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Slovensko.Digital vyzvalo MIRRI SR, aby do konca roka 2022 sprístupnilo autorizáciu klikom pre všetky typy podaní na Ústrednom portáli verejnej správy a svojich portáloch, kde je možná.

Bratislava 23. júla (TASR) - Ministerstvo informatizácie nevidí celoplošné zavedenie autorizácie klikom v elektronických službách štátu ako optimálne riešenie. Ako zdôvodnilo, s jednoduchým podpisom klikom neráta ani pripravovaná európska legislatíva. Stanovisko TASR poskytol odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v súvislosti s výzvou občianskeho združenia Slovensko.Digital.

"MIRRI v súčinnosti s orgánmi verejnej moci aj odbornou verejnosťou hľadá konsenzus na riešení, ktoré bude bezpečné, efektívne a v súlade s novou legislatívou Európskej únie," skonštatoval rezort. Príprava nových európskych pravidiel je podľa neho vo finálnej fáze.

Slovensko.Digital vyzvalo MIRRI SR, aby do konca roka 2022 sprístupnilo autorizáciu klikom pre všetky typy podaní na Ústrednom portáli verejnej správy a svojich portáloch, kde je možná. Pripomenulo, že je zakotvená aj v zákone o eGovernmente. Môže sa používať tam, kde je v listinnej verzii podania je vyžadovaný iba vlastnoručný podpis.

"Tento spôsob potvrdzovania podaní je pre používateľov veľmi jednoduchý, nepotrebujú k nemu inštalovať a ovládať žiadnu dodatočnú aplikáciu a je podobný ako pri iných službách cez internet, napríklad pri nákupe tovaru cez webstránku obchodu. Pri tomto postupe musí byť občan taktiež prihlásený na webstránke úradu a keď vytvorí podanie, tak ho nakoniec pred odoslaním jednoducho potvrdí (autorizuje) kliknutím na príslušné tlačidlo," vysvetlil Ľubor Illek zo združenia.