Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Superpočítače bude možné využiť v prospech biznisu verejného sektora

Veronika Remišová, archívna snímka. Foto: TASR – Dano Veselský

Víziou projektu Národného superpočítačového centra ako združenia štátnych inštitúcií a súkromného sektora je vybudovať superpočítač, ktorý by bol na konkurenčnej výkonnostnej úrovni v rámci európskeho priestoru, zdôraznila vicepremiérka.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Na Slovensku sa otvára možnosť využívať superpočítače v prospech biznisu, výskumu aj verejného sektora. "Doteraz ich na Slovensku využívala len úzka skupina akademikov. So vznikom Národného superpočítačového centra sa otvára cesta k ich využívaniu aj v oblasti podnikania, výskumu či verejného sektora. Práve vďaka pomoci superpočítačov budú slovenské firmy konkurencieschopné na lokálnej i globálnej úrovni," uviedla vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR spoločne s Centrom spoločných činností Slovenskej akadémie vied a so združením Inovácie pre digitálnu infraštruktúru založili Národné superpočítačové centrum (NSCC). Do náplne NSCC bude patriť podpora projektov a investícií v oblasti vysokovýkonných výpočtov, podpora získavania praktických skúseností výskumníkov aj malých a stredných podnikov v oblasti superpočítačov a v neposlednom rade tiež rozvoj infraštruktúry superpočítačov.

"Víziou projektu Národného superpočítačového centra ako združenia štátnych inštitúcií a súkromného sektora je tiež vybudovať na Slovensku nový superpočítač, ktorý by bol na konkurenčnej výkonnostnej úrovni v rámci európskeho priestoru," zdôraznila vicepremiérka. Superpočítače dnes nachádzajú uplatnenie pri vysokovýkonných výpočtoch, spracovaní veľkých objemov dát, podpore umelej inteligencie a strojového učenia.

Superpočítač je každý vysokovýkonný počítač schopný vykonať obrovské množstvo výpočtov. "Cieľom NSCC nie je len postaviť jeden superpočítač, ale vytvoriť ekosystém firiem a výskumníkov a sprístupniť im už existujúce kapacity vysokovýkonných výpočtov," uviedol podpredseda správnej rady NSCC a generálny riaditeľ sekcie digitálnej agendy MIRRI SR Radoslav Repa.

Sídlo NSCC je v objekte výpočtového strediska SAV v Bratislave, kde už je inštalovaný superpočítač Aurel (od roku 2012) a pracuje tam tím odborníkov, ktorí sa starajú o jeho prevádzku. Predsedom správnej rady NSCC bude počas prvých dvoch rokov činnosti Lukáš Demovič, riaditeľ Centra spoločných činností SAV. Aktivity združenia budú financované z členských príspevkov. Úvodný vklad MIRRI SR je 300.000 eur.