Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

MIRRI vyčlenilo na projekt OnkoAsist vyše sedem miliónov eur

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová, foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pôjde o ucelený systém manažmentu onkologického pacienta, od prvých príznakov ochorenia až po začiatok liečby.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vyčlenilo vyše sedem miliónov eur na projekt OnkoAsist, ktorý má pomôcť zlepšiť manažment pacientov s rakovinou, skrátiť čakacie doby a znížiť odvrátiteľné úmrtia. TASR o tom informovali z odboru komunikácie rezortu.

"Slovensko, žiaľ, patrí v rámci EÚ ku krajinám s vysokým počtom onkologických ochorení. Podľa odhadov bolo u nás v roku 2020 diagnostikované onkologické ochorenie približne 30.000 pacientom. Preto eurofondy smerujeme aj do oblastí a projektov, ktoré prinesú pozitívnu zmenu a zvrátia tento negatívny trend," skonštatovala vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

Pôjde o ucelený systém manažmentu onkologického pacienta, od prvých príznakov ochorenia až po začiatok liečby. Zlepšiť má komunikáciu medzi jednotlivými pracoviskami či odstrániť duplicitné lekárske úkony. Jeho cieľom je skrátiť cestu k liečbe z vyše 160 dní na 60. Projekt bude fungovať ako nadstavba systému eZdravie. Určená bude pre onkologických pacientov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti aj národné inštitúcie, ktoré budú môcť využívať štatistické a znalostné databázy.

Pilotný projekt sa bude zameriavať na tri onkologické diagnózy, a to rakovinu pľúc, hrubého čreva a prsníka. Jeho prevádzka bude spustená v 100 ambulanciách všeobecných lekárov pre dospelých a v ôsmich kľúčových onkologických centrách. Pôjde o Národný onkologický ústav, Onkologický ústav sv. Alžbety, Východoslovenský onkologický ústav Košice a fakultné nemocnice v Trnave, Trenčíne, Banskej Bystrici a Martine. Ak bude projekt úspešný, má sa rozšíriť i na ďalšie diagnózy, prípadne aj iné neonkologické ochorenia.