Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Záchranky a nemocnice sa môžu uchádzať o sumu vo výške 28 miliónov eur

Na archívnej snímke z 15. júna 2021 logo na budove, v ktorej sídli Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) na Štefánikovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti je určená druhá výzva vo výške piatich miliónov eur.

Bratislava 14. júna (TASR) – Nemocnice v regiónoch a ambulancie záchrannej zdravotnej služby sa môžu v rámci dvoch výziev uchádzať o 28 miliónov eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Určené budú napríklad na špeciálne sanitky či zdravotné vybavenie. TASR o tom v pondelok informoval Andrej Ďuríček poverený vedením tlačového oddelenia Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) očakáva, že nemocnice a zdravotnícke zariadenia sa vďaka tejto pomoci lepšie vyrovnajú s následkami doterajšieho priebehu pandémie a vďaka modernizácii vybavenia a nákupu špeciálnych ochranných pomôcok sa Slovensko lepšie pripraví aj na prípadnú tretiu vlnu.

"Hoci pandémia v uplynulých týždňoch výrazne ustúpila, ešte ani zďaleka nemáme vyhraté a musíme byť pripravení na všetky možné scenáre, a to nielen v oblasti zdravotníctva," uviedla.

Zámerom výzvy pre ambulancie záchrannej služby vo výške 23 miliónov eur je zamedziť šíreniu ochorenia pri prevoze pacientov s ochorením COVID-19. Oprávnenými žiadateľmi sú podľa MIRRI Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR a ďalší poskytovatelia záchrannej zdravotnej starostlivosti.

Tí sa môžu uchádzať o financie na nákup špeciálnych vozidiel s vlastnou riadenou ventiláciou, na ďalšie prístrojové vybavenie sanitiek a tiež na nákup ochranných pomôcok pre pracovníkov. Projekty môžu predkladať žiadatelia z celého Slovenska vrátane Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Ako ďalej rezort investícií informoval, pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti je určená druhá výzva vo výške piatich miliónov eur. Tá je určená pre zdravotných poskytovateľov, ktorých zriaďovateľom je štát, samospráva, nezisková organizácia alebo právnická osoba z celého Slovenska vrátane BSK.

Vyhlasovateľom obidvoch nových výziev je Ministerstvo zdravotníctva SR.