Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Misia rumunských zdravotníkov na Slovensku sa končí

Rumunskí lekári, ktorí prišli pomáhať na Slovensko v boji s pandémiou koronavírusu, sa stretli so štátnym tajomníkom Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Petrom Stachurom (nie je na snímke), aby ešte pred svojím odletom zhodnotili priebeh pomoci v Bratislave vo štvrtok 18. marca 2021. Foto: TASR - Jakub Kotian

Tím z Rumunska prišiel na Slovensko po aktivácii európskeho mechanizmu civilnej ochrany Európskej únie.

Bratislava 18. marca (TASR) - Misia rumunských zdravotníkov na Slovensku po troch týždňoch končí. Lekári a sestry pomáhali v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) na oddelení s intenzívnymi lôžkami pre kritických pacientov s ochorením COVID-19. Vo štvrtok im za ich prácu poďakoval štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Peter Stachura.

Primárka oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny NÚSCH Ingrid Olejárová skonštatovala, že so zdravotníkmi z Rumunska, ale aj so slovenskými kolegami z iných pracovísk si rýchlo na seba zvykli a našli si systém práce. Najväčšie obavy mali na začiatku zo spôsobu komunikácie, či už ošetrujúceho personálu s pacientmi, ale aj medzi sebou navzájom. "Nakoniec sme zistili, že sme tak jazykovo vybavení, že všetky možné jazyky, ktoré ovládame, nám pomohli a bez väčších problémov sme sa vedeli dohodnúť," uviedla. Dominovala podľa nej angličtina, zdravotné sestry však komunikovali aj po maďarsky, niektorí uprednostnili taliančinu.

Rumunskí lekári, ktorí prišli pomáhať na Slovensko v boji s pandémiou koronavírusu, sa stretli so štátnym tajomníkom Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Petrom Stachurom, aby ešte pred svojím odletom zhodnotili priebeh pomoci v Bratislave vo štvrtok 18. marca 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian


V starostlivosti o pacientov na lôžkach na dočasne zriadenom oddelení bude nemocnica naďalej pokračovať v spolupráci s Univerzitnou nemocnicou Bratislava.

Rumunský lekár Alin Aurel Suciu zdôraznil, že je absolútne normálne pomáhať. Skonštatoval, že aj Rumunsko má problém so zvládaním pandémie. Pomoc v inej krajine vníma ako gesto solidarity. Poznamenal, že vírus nepozná hranice, preto musia krajiny spolupracovať, aby zabránili jeho šíreniu. "Boli to takmer štyri týždne ťažkej práce ale veľmi dobrých výsledkov, a to je to, na čom záleží," dodal.



Momentálne pôsobí na Slovensku v rámci zahraničnej pomoci podľa štátneho tajomníka 24 zdravotníkov, vrátane odchádzajúcich rumunských. V zahraničí je momentálne osem slovenských pacientov, traja sú v Nemecku a piati v Poľsku. Ďalšieho majú do Poľska previezť vo štvrtok. V pondelok (22. 3.) by sa mal z Nemecka jeden vrátiť späť. Stachura však informoval, že Poľsko vzhľadom na ich pandemickú situáciu nie je schopné viac prijímať pacientov zo Slovenska. Ponuky na novú pomoc neeviduje.

Tím z Rumunska prišiel na Slovensko po aktivácii európskeho mechanizmu civilnej ochrany Európskej únie.