Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Mišík: Každoročne sa bude zverejňovať analýza o stave zdravotníctva

Na archívnej snímke riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík. Foto: TASR - Dano Veselský

Monitorovacie správy budú obsahovať hodnotenie vopred určených opatrení a ukazovateľov, ozrejmil riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR bude každý rok zverejňovať monitorovacie správy o stave zdravotníctva. Vyplýva to z Aktualizácie Strategického rámca starostlivosti o zdravie, ktorú zverejnil Inštitút zdravotných analýz (IZA). TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu.

"Monitorovacie správy budú obsahovať hodnotenie vopred určených opatrení a ukazovateľov. Vďaka tomu MZ získa účinný nástroj na sledovanie dlhodobého vývoja a zároveň bude vedieť flexibilne určovať ciele pre ďalšie roky," ozrejmil riaditeľ IZA Matej Mišík.

Výsledky monitoringu bude podľa rezortu hodnotiť komisia, v ktorej budú zástupcovia pacientskych organizácií, stavovských organizácií, pracovníkov v zdravotníctve, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, samospráv, zdravotných poisťovní či ministerstva. "Komisia môže podľa potreby navrhovať aj doplnenie opatrení a priorít rezortu," dodal. Stanovisko monitorovacej komisie spolu s monitorovacími správami sa každoročne zverejní na webe MZ.

Monitorovacie správy nadväzujú podľa Mišíka na viacero stratégií pre skvalitňovanie zdravotníctva. "Tento druh informácií bude obzvlášť užitočným východiskovým materiálom pri formulovaní priorít na nasledujúci rok, ale aj pri realizácii míľnikov zadefinovaných v pláne obnovy a odolnosti," dodal.