Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mišík: V 38 okresoch je vysoká úroveň komunitného šírenia koronavírusu

Na archívnej snímke riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Upozornil, že v piatich okresoch je pozitivita PCR testov vyššia ako 25 percent.

Bratislava 7. októbra (TASR) – V 38 okresoch je vysoká úroveň komunitného šírenia nového koronavírusu. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Matej Mišík. Upozornil, že v piatich okresoch je pozitivita PCR testov vyššia ako 25 percent.

Výjazdy záchranárov k pozitívnym pacientom zaznamenali opäť nárast. Najviac v Žilinskom, Košickom a Prešovskom kraji. "Najhoršia situácia, čo sa týka hospitalizácií aj výjazdov, je v Žilinskom kraji," upozornil Mišík. Nemocnice v tomto kraji dosahujú podľa jeho slov 30-percentnú obsadenosť v porovnaní s maximom z predošlej vlny. Na Kysuciach, v Starej Ľubovni či Bardejove sú nemocnice na polovici maxima z minulej vlny.

Mišík upozornil, že štvrtinu pozitívnych tvorili počas minulého týždňa osoby mladšie ako 18 rokov, hoci v populácii majú 19-percentné zastúpenie. Najvyššia sedemdňová incidencia PCR testov bola v okrese Stará Ľubovňa. "Došlo tam oproti minulému týždňu k nárastu, výrazný nárast bol aj v Stropkove," uviedol. Dôvodom zhoršujúcej sa epidemickej situácie sú podľa Mišíka svadby a oslavy, na ktoré cestujú ľudia naprieč Slovenskom v kombinácii s nízkou zaočkovanosťou dotknutých oblastí.



Situácia sa, naopak, zlepšuje v okrese Skalica. Ten by mohol byť nabudúce presunutý z bordovej do červenej fázy COVID-automatu.

Počas minulého týždňa pribudlo približne 15.000 prvoočkovaných. "Ide o mierny pokles oproti týždňu predtým," dodal s tým, že nad 70 rokov je stále nezaočkovaných 185.000 osôb. Denne prijali nemocnice priemerne 80 osôb s novým koronavírusom. "Veľkú časť týchto príjmov tvorili nezaočkované osoby, čo je aj pekný dôkaz o efektívnosti vakcín," doplnil.

Od pondelka 11. októbra bude v druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, 16 okresov. Červených okresov bude 43, oranžových 20.