Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Mišíková: Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR v kauze Carlton je prelomové

Na snímke Eva Mišíková. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prípad sa vracia na okresný súd. Rozhodnutie označili za prelomové. Malo by mať dosah na Mikurčíkove prebiehajúce trestné konania týkajúce sa kauzy.

Bratislava 14. júla (TASR) – Podnikateľovi Erikovi Mikurčíkovi by sa mal po rozhodnutí Najvyššieho súdu (NS) SR vrátiť podiel v Carlton Property, ktorá vlastní bratislavský hotel Carlton. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval spolu so svojou právnou zástupkyňou Evou Mišíkovou. Prípad sa vracia na okresný súd. Rozhodnutie označili za prelomové. Malo by mať dosah na Mikurčíkove prebiehajúce trestné konania týkajúce sa kauzy.

Mišíková označila rozhodnutie NS SR za prvé zákonné a dôvodné v tejto veci. Stotožnil sa podľa nej s argumentáciou Mikurčíka, pokiaľ ide o dôvodnosť dovolania. Skonštatoval tiež, že bolo porušené jeho právo na spravodlivý proces. Rozhodnutia krajského i okresného súdu zrušil.

Toto rozhodnutie by svojím významom malo mať výrazný dopad na prebiehajúce trestné konanie, pretože niektoré obchodno-právne otázky, ku ktorým NS SR vyjadril svoj názor, sú dôležité pre posúdenie a správnu kvalifikáciu tzv. predbežných otázok v trestnom konaní a niektorých skutkových okolností údajne spáchaných trestných činov, ktoré sú kladené za vinu môjmu klientovi a Zuzane Kalmanovej,“ vysvetlila Mišíková.

Mišíková i Mikurčík sa zhodli, že sa postupne potvrdzujú podozrenia z manipulácie súdnych konaní. Podnikateľ hovorí o stretnutí s justičnou mafiou. Podotkol, že s manželkou sú jedinou obžalobou bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K., ktorý v súčasnosti čelí obžalobe z viacerých trestných činov. Dôkazy o manipulácii v prospech protistrany, spoločníkov Rudolfa Hrubého a Maroša Grunda, vidí Mikurčík aj v komunikácii z Threemy obžalovaného i odsúdeného podnikateľa Mariana K. „Identifikovali sme 600 správ o téme Carlton, o mojej osobe, o nás, o mojej nevlastnej dcére,“ upozornil.

Mikurčík vysvetlil, že po rozhodnutí NS SR by sa mu mal vrátiť neoprávnene odobraný podiel z roku 2017 a mal by sa stať opäť konateľom. Verí, že okresný súd bude konať promptne. Vysvetlil však, že medzičasom protistrana dvojnásobne zvýšila základné imanie a uskutočnila ďalšie úkony, pre ktoré podával aj trestné oznámenia.