Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

J. MIŠKOV: D. Krajcer má pripravený návrh na odluku cirkví od štátu

J. Miškov v TABLET.TV Foto: Teraz.sk

Súčasťou programu strany SKOK bude zníženie DPH na potraviny a energie, aj antikorupčná koncepcia. Proti zvyšovaniu dopravných pokút chcú protestovať u ministra. Pre TABLET.TV to povedal J. Miškov.

Bratislava 14. júla (Teraz.sk) - Odluka cirkví od štátu bude jednou z kľúčových oblastí programu Slovenskej občianskej koalície (SKOK). Exminister Daniel Krajcer so svojim tímom pripravili jej návrh a aktuálne na túto tému diskutujú aj s predstaviteľmi cirkví v rôznych slovenských mestách. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal predseda SKOK Juraj Miškov.

„Odluka cirkvi od štátu je požiadavka Novembra 1989,“ poznamenal Miškov, podľa ktorého táto jediná požiadavka demonštrantov ostala aj po rokoch nenaplnená. Dodal, že Krajcer otvoril diskusiu na túto tému ešte ako minister kultúry a teraz na ňu nadväzuje vo farbách SKOK. Podľa Miškova sa k tejto téme nestavajú a priori negatívne ani predstavitelia cirkví.

SKOK plánuje predstaviť svoje programové ciele na jeseň, už dnes je však jasné, že sa nechce profilovať ako pravicová ani ľavicová strana. „Už 20 rokov sa striedajú červení a modrí a Slovensko sa nikam neposunulo,“ tvrdí Miškov, ktorý si chce z pravicových aj ľavicových riešení pragmaticky vyberať tie, ktoré bude považovať za efektívne. Strana zároveň pripravuje antikorupčný program. „Som presvedčený, že bude prelomový,“ povedal líder SKOK.



„Na Slovensko prestali chodiť investori, prestali vznikať nové pracovné miesta. Jediné miesta, čo na Slovensku vznikajú, sú s podporou fondov Európskej únie, ale to nie je trvalé riešenie,“ vyhlásil Miškov.

Naznačil, že jeho strana bude žiadať zníženie DPH na všetky potraviny a na energie určené na spotrebu domácností. „Program eurovratka mal priniesť do každej jednej domácnosti 20 až 50 eur mesačne,“ povedal. Zdroje na tieto opatrenia chce Miškov hľadať v efektívnejšej reforme verejnej správy.

„Sociálne balíčky sú dôkazom, že vláda v sociálnej politike zlyhala. Keby vláda robila celých osem rokov sociálnu politiku, žiadne balíčky by nemuseli byť. Keby boli ľudia spokojní, nemuseli by rozdávať almužnu pre vybrané skupiny,“ vyhlásil s tým, že jeho strana sa bude orientovať skôr na dlhodobé opatrenia.

SKOK sa chce už na jeseň zapojiť do diskusie o novele zákona o cestnej premávke. Jedným z jej zámerov je aj zvýšenie dopravných pokút pre vodičov, ktorí prekročia povolenú rýchlosť o viac ako 50 kilometrov. „Pokuty sa stali spôsobom ako plniť štátny rozpočet a to nie je v poriadku. Ak je niekto cestný pirát a poruší povolenú rýchlosť o 50 či 70 kilometrov, zoberme mu vodičák,“ vyhlásil Miškov, podľa ktorého sú dnes dopravné pokuty v Rakúsku výrazne nižšie, ako u nás.

„Človeku, ktorý jazdí na drahom športovom aute za 100 tisíc eur, tisíceurová pokuta neublíži. Jednoducho ju zaplatí a bude ďalej jazdiť ako cestný pirát. Ale človeka, ktorý zarába 500 eur mesačne, päťstoeurová pokuta zruinuje,“ upozorňuje Miškov. Dodáva, že rozumnejšie by podľa neho bolo, ak by sa výška pokuty odvíjala aj od výšky príjmu toho, kto predpisy porušil.

SKOK podľa neho využije možnosti, ktoré majú jej poslanci v NRSR a bude novelu pripomienkovať. Nevylučuje, že sa od zámeru zvýšiť pokuty pokúsia odhovoriť aj samotného ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Preferencie SKOK dnes dosahujú približne polovicu z piatich percent, potrebných pre vstup do parlamentu. „Stranu sme založili zhruba pred tromi mesiacmi. Po tak krátkom čase sme zatiaľ s preferenciami spokojní,“ hodnotí Miškov.