Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

MittelCinemaFest otvorí film Otče náš od režiséra Claudia Nocea

Ilustračné foto Foto: TASR

V ponuke 18. ročníka, ktorý sa koná od 16. do 22. novembra po prvý raz online, je deväť filmov, z toho jeden dokumentárny.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Ocenené filmy na festivaloch a novinky roka prináša Stredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest. V ponuke 18. ročníka, ktorý sa koná od 16. do 22. novembra po prvý raz online, je deväť filmov, z toho jeden dokumentárny. TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Golianová. Podujatie v spolupráci so siedmimi slovenskými kinami a Istituto Luce Cinecittá pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave.

"Dramaturgia MittelCinemaFestu, ktorý sa okrem Bratislavy koná aj v Budapešti a Prahe, vychádza z účasti a úspechov talianskych filmov na medzinárodných festivaloch, pričom benátsky filmový festival ako posledný v rade hrá kľúčovú úlohu," uviedol Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu s tým, že festival na Slovensku uvedie dva zo štyroch talianskych filmov v hlavnej súťaži MFF Benátky a to Otče náš, ovenčený cenou Volpi za najlepší herecký výkon pre Pierfrancesca Favina, a Sestry Macalusové Emmy Dante: "Práve ten zaujal Syndikát talianskych filmových novinárov a odniesol si Cenu Pasinetti za najlepší film a kolektívnu cenu za najlepší ženský herecký výkon."

Tohtoročný MittelCinemaFest otvára spomínaná snímka Otče náš režiséra Claudia Nocea, nakrútená podľa skutočnej udalosti. Režisér sa v nej vyrovnáva s tragickými udalosťami vlastného detstva. "Jeho otec, zastupujúci prokurátor, sa v roku 1976 stal obeťou atentátu teroristickej skupiny Ozbrojené proletárske oddiely. Na udalosti sa pozeráme očami desaťročného Valeria," priblížila Golianová film, ktorý je na programe v pondelok o 20.20 h. V tomto čase budú projekcie počas pracovných dní, víkendové dni ponúknu po dva filmy o 18.00 h a 20.20 h.

Jediným dokumentom v ponuke festivalu je portrét provokatívneho revolucionára, režiséra béčkových filmov všetkých žánrov, textára hudobných hitov a scenáristu Tarantinovho westernu Divoký Django Piera Vivarelliho. "Objavuje doteraz neprebádanú časť talianskej a svetovej pop-kultúry a zároveň skúma umelcov život, ktorý bol ako béčkový film: ironický, nadnesený, pôžitkársky, akčný, plný vitality a hudby," dodala Golianová k dokumentu režisérskej dvojice Fabrizio Laurenti, Niccoló Vivarelli.

MittelCinemaFest sa prvýkrát koná online. Všetky filmy uvedú v taliančine so slovenskými titulkami. Na festivale spolupracuje sedem kín v siedmich slovenských mestách - Bratislava/Kino Lumiére, Banská Štiavnica/Kino Akademik, Kežmarok/Kino Iskra, Košice/Kino Úsmev, Modra/Kino Mier, Piešťany/Kino Fontána, Poprad/Kino Tatran. Vstupenky sú dostupné na webstránkach kín, predstavenie je možné sledovať len na Slovensku. Stream je k dispozícii 15 minút pred začiatkom projekcie na kino.doma.sk.