Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry: Spoločnosť musí odmietať podnecovanie neznášanlivosti

Snímka z vernisáže Prenasledovanie Rómov počas holokaustu v Múzeu holokaustu v Seredi 1. augusta 2022. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Naším cieľom musí byť snaha o vytvorenie súdržnosti, porozumenia a hľadanie toho, čo nás spája, nie rozdeľuje, zdôraznil rezort.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Úlohou spoločnosti musí byť odmietnutie akejkoľvek neznášanlivosti z dôvodov rasovej, etnickej, náboženskej či sexuálnej odlišnosti, podnecujúcej násilie medzi ľuďmi. Zdôraznilo to Ministerstvo kultúry (MK) SR v súvislosti s utorkovým Pamätným dňom rómskeho holokaustu.

"Naopak, naším cieľom musí byť snaha o vytvorenie súdržnosti, porozumenia a hľadanie toho, čo nás spája, nie rozdeľuje," zdôraznil rezort.

Pri svojom vyhlásení pripomenul tragickú bilanciu rómskeho holokaustu, ktorý sa týkal aj obetí na Slovensku.

Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu pripomína udalosti z 2. na 3. augusta 1944, keď v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zavraždili takmer 3000 Rómov. Odhaduje sa, že počas druhej svetovej vojny zahynulo až okolo pol milióna európskych Rómov a Sintiov. Celkový počet rómskych obetí holokaustu na Slovensku sa odhaduje približne na 1000.