Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Nový zákon má znížiť počet povinných výtlačkov periodík

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Smerovať k uvedeným zámerom má návrh zákona o povinných deponátoch a registri v oblasti médií a audiovízie.

Bratislava 27. augusta (TASR) – Do systému evidovania periodických publikácií pribudnú aj webové portály, súčasne sa má znížiť počet právnických osôb, ktorým sa má odovzdávať povinný výtlačok.

Smerovať k uvedeným zámerom má návrh zákona o povinných deponátoch a registri v oblasti médií a audiovízie. Predbežnú informáciu o legislatívnej príprave zverejnilo Ministerstvo kultúry SR na portáli právnych predpisov slov-lex.sk.

„Cieľom predloženého návrhu zákona je reflektovať aktuálny vývoj a nové požiadavky v oblasti vytvárania a uchovávania konzervačného fondu a digitálnej depozitnej zbierky, a to nie len prostredníctvom tradičných tlačených publikácií, ale aj prostredníctvom elektronických publikácií a webových portálov," uviedol rezort.

„Hlavným zámerom návrhu zákona je aj zníženie počtu právnických osôb, ktorým sa má odovzdávať povinný deponát publikácie, čo prispeje k zefektívneniu procesu budovania konzervačného fondu, ako aj k zníženiu ekonomickej záťaže vydavateľov," dodáva MK o návrhu právneho predpisu, ktorý upraví povinnosti vydavateľov periodických publikácií, tlačovej agentúry a prevádzkovateľov webových portálov.

Súčasťou legislatívnej úpravy bude tiež zriadenie registra v oblasti médií a audiovízie s cieľom umožniť verejnosti ucelený a prehľadný prístup k aktuálnym informáciám o poskytovateľoch, službách a produktoch v oblasti médií a audiovízie.