Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry vníma zvolenie SR do výboru UNESCO za historický úspech

Na archívnej snímke z 13. júla 2020 budova, v ktorej sídli Ministerstvo kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovensko, spolu s Uzbekistanom, začne svoj štvorročný mandát od 28. novembra 2022 počas 17. zasadnutia výboru v Maroku.

Bratislava 7. júla (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR považuje zvolenie Slovenska do Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO za historický úspech. Rezort tvrdí, že členstvo v tomto výbore umožní Slovensku presadzovať záujmy a spolupodieľať sa na významných rozhodnutiach v oblasti ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva. Pripomenul, že Slovensko v minulosti kandidovalo za člena výboru už trikrát, no vždy neúspešne.

"Ide o historický úspech Slovenska, ktorý sa po troch neúspešných pokusoch v minulosti konečne podaril. Je to významný krok na medzinárodnej úrovni, ktorý nielenže prehĺbi zahraničnú spoluprácu, no najmä pomôže zviditeľniť Slovensko vo svete. Verím, že aj vďaka tomu viac návštevníkov z celého sveta objaví krásu našich pamiatok. Kolegovia z ministerstva kultúry a zo SĽUK-u na tom pracovali mesiace a aj touto cestou sa im chcem poďakovať za dobre odvedenú prácu," uviedla ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).



Slovensko, spolu s Uzbekistanom, začne svoj štvorročný mandát od 28. novembra 2022 počas 17. zasadnutia výboru v Maroku. Výbor UNESCO pre nehmotné kultúrne dedičstvo bol vytvorený dohovorom z roku 2003, ktorý SR ratifikovala medzi prvými krajinami v roku 2006. Má 24 členov, je hlavným výkonným orgánom dohovoru a zároveň orgánom, ktorý rozhoduje o zápisoch prvkov nehmotného kultúrneho dedičstva na Reprezentatívny zoznam nehmotného dedičstva ľudstva.