Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MK SR vyplatilo v rámci balíka pandemickej pomoci vyše 2,4 mil. eur

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová počas tlačovej konferencie k pomoci kultúre: Ďalších 15 miliónov eur na podporu kultúry v časoch pandémie. V Bratislave 16. júla 2021. Foto: TASR Jaroslav Novák

O dotácie sa mohli umelci uchádzať do konca júna, administratívny proces schvaľovania dotácií naďalej pokračuje.

Bratislava 12. júla (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR vyplatilo v rámci ďalšej výzvy pandemickej pomoci fyzickým osobám z kultúry a kreatívneho priemyslu už viac ako 2,4 milióna eur. O dotácie sa mohli umelci uchádzať do konca júna, administratívny proces schvaľovania dotácií naďalej pokračuje. TASR o tom informovala hovorkyňa MK SR Zuzana Viciaňová.

"Covidové dotácie boli tentoraz určené pre umelcov v slobodnom povolaní a živnostníkov v technických a obslužných profesiách dlhodobo pôsobiacich v kultúre a kreatívnom priemysle. Výzva bola postavená na princípe adresnosti, jasných pravidiel a administratívnej jednoduchosti," priblížila hovorkyňa.

Výzvu spustili 3. mája s lehotou na predkladanie žiadostí o dotáciu do 30. júna 2021. Oprávnenými žiadateľmi boli fyzické osoby vykonávajúce dlhodobo činnosť v sektore kultúry a kultúrno-kreatívneho priemyslu, ktoré mali medziročný pokles príjmov minimálne o 30 percent. Podmienkou na podanie žiadosti o dotáciu bol zápis žiadateľov do evidencie profesionálnych umelcov alebo evidencie iných profesionálov v kultúre, ktoré vedie Fond na podporu umenia.

O výške celkovej podpory bude ministerstvo informovať po spracovaní všetkých doručených žiadostí.