Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

O odluke cirkvi od štátu sa môže uvažovať až po doriešení reštitúcií

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

SaS považuje opätovné otvorenie celospoločenskej debaty na túto tému za veľmi dôležitú.

Bratislava 18. augusta (TASR) – Až keď budú doriešené otázky reštitúcií a všetkých finančných nárokov cirkví, bude možné pracovať s finálnym návrhom na odluku cirkví od štátu. V reakcii na výzvu poslanca Národnej rady SR za SaS Miroslava Žiaka na opätovné otvorenie celospoločenskej debaty o odluke cirkvi od štátu to uviedlo Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová navyše upozornila, že to nebude jednoduchý proces. "Finálna odluka nie je možná počas platnosti Vatikánskej zmluvy," pripomenula.

SaS považuje opätovné otvorenie celospoločenskej debaty na túto tému za veľmi dôležitú, Žiak pritom argumentuje aj súčasnou skúsenosťou s koronakrízou, ktorá ukázala nevyhnutnosť šetriť verejné financie. "Jedným z možných zdrojov šetrenia môže byť aj konečné vysporiadanie sa s financovaním cirkví, ktoré štát podporuje v objeme takmer 52 miliónov eur ročne,“ dodal.

Liberáli podľa neho uznávajú význam náboženstva a cirkví v morálno-etických otázkach, ako aj v oblastiach verejnoprospešných aktivít, v prípade financovania však za vhodnejší ako súčasný model považujú dobrovoľné príspevky od občanov. "Asignačný model umožňuje rozhodovať, koho chce daňovník svojimi daňami podporiť a zároveň znamená slobodu aj pre tých daňovníkov, ktorí aktivity cirkvi nevyužívajú či odmietajú,“ uviedol Žiak, ktorý zároveň zdôraznil, že zrušenie financovania by sa nemalo týkať podpory pre obnovu a ochranu sakrálnych pamiatok ako dôležitej súčasti kultúrneho dedičstva.

Od januára 2020 platí nový zákon o finančnej podpore cirkví a náboženských spoločností, ktorý zohľadňuje aj počet veriacich a rozširuje takisto možnosti použitia štátneho príspevku. Zákon zachováva systém priamej podpory zo strany štátu, o tom, že jeho ponechanie v aktualizovanej podobe je najlepším riešením, rozhodla expertná skupina, zložená zo zástupcov štátu a cirkví.