Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pracovná skupina o RTVS sa zaoberala spoplatnením zamestnancov

Na archívnej snímke nápis na budove RTVS v Mlynskej doline. Bratislava. Foto: TASR – Michal Svítok

Ministerstvo kultúry na portáli právnych predpisov avizovalo novelu, týkajúcu sa modelu financovania RTVS.

Bratislava 7. augusta (TASR) – Pracovná skupina, ktorá sa zaoberá modelom financovania RTVS, sa na svojom včerajšom rokovaní venovala možnostiam finančnej stabilizácie RTVS, rovnako tak diskusii o vymedzení poslaní a úloh verejnoprávneho vysielateľa, ktoré budú zodpovedať jeho ekonomickým možnostiam. Ministerstvo kultúry SR o tom informuje na svojom webe.

„Osobitnou témou rokovania bolo aj spoplatnenie zamestnávateľov, ktorí v súčasnosti platia úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS v závislosti od počtu zamestnancov. K tejto téme sa bude vyjadrovať aj Ministerstvo hospodárstva SR,“ uviedol rezort kultúry.

Ďalšie rokovanie dočasnej pracovnej skupiny pre stabilizáciu verejnoprávneho vysielateľa sa uskutoční ešte pred koncom augusta. „Zameria sa na paragrafové znenie príslušných legislatívnych zmien,“ potvrdilo ministerstvo.

Ministerstvo kultúry na portáli právnych predpisov avizovalo novelu, týkajúcu sa modelu financovania RTVS. Na neudržateľný stav, generujúci do budúcnosti stále väčšiu stratu v príjmoch z koncesionárskych poplatkov, upozornila aj nedávna revízia výdavkov na kultúru. Z hľadiska možností kompenzácie vznikajúcej straty sa spomína zvýšenie poplatku, ktorý sa nemenil 17 rokov a je tretím najnižším v Európskej únii, dorovnávanie straty formou štátneho transferu, zvýšenie podielu reklamy vo vysielaní, prípadne forma príjmu RTVS s fixnou sumou indexáciou tejto sumy v čase.

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) je naklonená minimálne v určitej forme zachovať koncesionárske poplatky, šéf RTVS Jaroslav Rezník preferuje hybridný systém, pri ktorom koncesionárske poplatky dopĺňa suma zo štátneho rozpočtu, ktorou sa vykrýva deficit, vznikajúci čiastočným alebo úplným oslobodením niektorých skupín obyvateľstva od platby. Zamestnávatelia by naopak preferovali nahradenie súčasného systému úhrad domácností a firiem priamym financovaním zo štátneho rozpočtu, v utorok k tomu vyzvala napríklad Asociácia strojárskeho a elektrotechnického priemyslu.