Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry zváži trestné oznámenie ohľadne hospodárenia Múzea SNP

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) v Bratislave 16. decembra 2021. Foto: TASR - Martin Baumann

Najvýznamnejšie pochybenia identifikovali kontrolóri pri nedodržaní hospodárnosti výdavkov za poskytované servisné služby v digitalizačnom centre.

Bratislava 31. januára (TASR) - Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) zvažuje podať trestné oznámenie na základe zistení Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktoré sa týkali hospodárenia v Múzeu SNP v období rokov 2018 - 2020. Kontrolóri identifikovali viacero prípadov nehospodárnosti a netransparentnosti, pričom hodnota nehospodárne vynaložených financií presiahla podľa NKÚ sumárne 1,3 milióna eur.

Ministerka Milanová je presvedčená, že výsledky kontroly verifikovali upozornenia na nedostatky a účelové kroky, ktorých sa mal dopustiť manažment rezortu pod vedením Ľubice Laššákovej, nominantky strany Smer-SD. "Výsledky NKÚ potvrdzujú, že sme od začiatku mali pravdu. Z toho dôvodu zvážime s právnikmi podanie trestného oznámenia," uviedla Milanová.

Najvýznamnejšie pochybenia identifikovali kontrolóri pri nedodržaní hospodárnosti výdavkov za poskytované servisné služby v digitalizačnom centre, ako aj v rámci výdavkov na technické zabezpečenie 75. výročia SNP v roku 2019. NKÚ tiež poukázal na vysoké odhadované výdavky múzea do projektov, ktoré neboli kryté v jeho rozpočte. Nedostatky, na ktoré poukazujú kontrolóri, vychádzali podľa NKÚ z rozhodnutí vtedajšieho vedenia pamäťovej inštitúcie, ale i zásahov rezortu kultúry ako zriaďovateľa múzea. Väčšinu kontrolovaného obdobia bola na čele MK Ľubica Laššáková, vtedajšia nominantka strany Smer-SD.

Vzhľadom na porušenie pravidiel finančnej disciplíny v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách zistenia odstúpili národní kontrolóri Úradu vládneho auditu na ďalšie správne konanie.