Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva SR pribudlo 6 nových prvkov

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Prispievame k tomu, aby boli naše tradície a zvyky zachované pre ďalšie generácie, čo je obzvlášť dôležité pre identitu a históriu krajiny a národa, uviedla Milanová.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) v piatok oficiálne zapísala do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska šesť nových prvkov. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva kultúry (MK) SR Zuzana Viciaňová.

K existujúcim 26 prvkom najnovšie pribudli skalický trdelník, jánošíkovská tradícia, tance s vyhadzovaním v myjavsko-trenčianskej oblasti, črpáky, goralská kultúra a karička z Parchovian. "Slávnostnými okamihmi, ako je aj tento, prispievame k tomu, aby boli naše tradície a zvyky zachované pre ďalšie generácie, čo je obzvlášť dôležité pre identitu a históriu krajiny a národa," uviedla Milanová.

V zozname najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva na Slovensku máme zapísané celkom štyri aktivity.

V polovici decembra sa na 16. zasadnutí Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO v Paríži bude rozhodovať aj o zápise prvku sokoliarstvo, živé dedičstvo do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Slovenská republika by sa tak mala pripojiť k medzinárodnej nominácii tohto prvku, ktorú predkladajú Spojené arabské emiráty.