Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MKDA sa premenovala na Most-Híd 2023, bude spolupracovať s Modrými

Na snímke László Sólymos. Foto: TASR - Ján Krošlák

Most-Híd 2023 a Modrí chcú spoločne osloviť aj ďalšie strany ako Maďarské fórum či Demokratov.

Bratislava 18. mája (TASR) - Maďarská kresťanskodemokratická aliancia (MKDA) sa premenovala na Most-Híd 2023. Na jej čele stoja ľudia z bývalého Mostu-Híd, ktorí opustili stranu Aliancia. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval nový predseda László Sólymos. Strana sa tiež dohodla na strategickej volebnej spolupráci so stranou Modrí - Európske Slovensko Mikuláša Dzurindu.

"Sme realisti. Most nezakladáme preto, aby sme ďalej drobili už i tak rozdrobenú politickú scénu. (...) Chceme byť pri spájaní nám hodnotovo blízkych demokratických síl," povedal Sólymos.

Most-Híd 2023 a Modrí chcú spoločne osloviť aj ďalšie strany ako Maďarské fórum či Demokratov. "Máme pár dní na to, aby sme dosiahli takú dohodu, ktorá bude pre všetky strany a ich voličov dôveryhodnou politickou ponukou, a ktorá dokáže zabezpečiť, že Slovensko nezíde z cesty, po ktorej sa pred rokmi vydalo," povedal Sólymos.

Strana je pripravená rokovať o volebnej spolupráci 24 hodín denne. Chce, aby vznikol demokratický blok stredopravých strán. "Nemôžeme dovoliť, aby hlasy prepadli," podotkol Sólymos.

Most-Híd 2023 bude vyznávať základné princípy demokracie, právneho štátu, ľudských práv, práv menšín, členstvo v NATO a Európskej únii. Odmieta populizmus a extrémizmus. Sólymos zdôraznil, že Most-Híd vždy dodržiaval dohody a stál za nimi.

Strana tiež podpísala na ustanovujúcom sneme deklaráciu. Za podpredsedov si zvolila Konráda Rigóoa, Petra Krajňáka, Attilu Agócsa a Alžbetu Ozsvaldovú.

Platforma Most-Híd v utorok (16. 5.) opustila mimoparlamentnú maďarskú stranu Aliancia po jej grémiu, na ktorom sa nedohodli na obsadení kandidátnej listiny. Most-Híd tvrdí, že platforma SMK trvá na tom, aby bol bývalý poslanec parlamentu za OĽANO György Gyimesi na kandidátke Aliancie. Gyimesi podľa Mosta-Híd ohrozuje hodnotové ukotvenie Aliancie, preto v nej nemôže zotrvať.