Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

M. Kollár ocenil ambície vlády v samospráve, kritizuje vládne noviny

Na archívnej snímke Miroslav Kollár (Za ľudí). Foto: TASR Michal Svítok

Súčasná kríza podľa M. Kollára ukázala, že predstavitelia samospráv sa vedia o svojich ľudí postarať, no potrebujú viac kompetencií, právomocí a financií.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Poslanec Miroslav Kollár (Za ľudí) ocenil, že programové vyhlásenie vlády (PVV) vytvára priestor na štrukturálnu reformu fungovania verejnej správy, špeciálne územnej samosprávy. Víta ambíciu podpory silných a nezávislých verejnoprávnych médií. Na druhej strane kritizuje nápad vydávať vládne noviny, nepovažuje to za moderný nástroj demokracie. V pléne Národnej rady (NR) SR deklaroval podporu vládnemu programu. Poukázal aj na potrebu spoločenskej súdržnosti a apeloval na predstaviteľov vládnej moci, aby sa vyvarovali jej rozbíjaniu svojimi vyjadreniami.

Súčasná kríza podľa Kollára ukázala, že predstavitelia samospráv sa vedia o svojich ľudí postarať, no potrebujú viac kompetencií, právomocí a financií. Poukázal na zlyhávanie krízového riadenia na úrovni niektorých okresov. Dodal, že víta ambíciu vytvoriť ministerstvo, ktoré sa bude zaoberať aj regionálnym rozvojom. Verí, že nová regionálna politika prispeje k rozvoju vnútorného potenciálu regiónov.

V súvislosti s PVV vyzdvihol oblasť kultúry a médií. Ocenil, že si vláda uvedomuje, že je čas pre vybudovanie silných a rešpektovaných médií verejnej služby. Dúfa, že sa nájdu financie na ich podporu. Podotkol, že v minulosti sa objavili podobné ambície, no nebol k nim poskytnutý primeraný balík financií. Zdôraznil úlohu Rozhlasu a televízie Slovenska aj v boji s dezinformáciami a upozornil na riziká informačnej či hybridnej vojny. Zároveň apeloval na vládu, aby upustila od ambície vydávať vládne noviny do každej rodiny.

Poslankyňa Jana Žitňanská (Za ľudí) súhlasí s tým, že vládne noviny nie sú dobrý nápad. Ocenila, že v oblasti kultúry sa vládny program zaoberá problematikou ľudí so zdravotným znevýhodnením a má snahu im priblížiť kultúrne pamiatky.

Ondrej Dostál (SaS) súhlasí s Kollárom. V súvislosti s vládnymi novinami skonštatoval, že je potrebné sa porozprávať, či je to dobrý nápad. Nevidí za tým zlý úmysel, nemyslí si však, že tento spôsob zvyšovania informovanosti verejnosti je dobrý.