Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Krajčí:Operácie čakajúcich pacientov by sa mohli obnoviť po sviatkoch

Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) počas tlačovej konferencie v Trnave, v sobotu 4. apríla 2020.Témou boli aktuálne informácie ohľadom zvládnutia koronavírusu vo Fakultnej nemocnici Trnava. Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Slovensko zatiaľ zvláda epidémiu súvisiacu s novým koronavírusom veľmi dobre, skonštatoval minister zdravotníctva.

Trnava 4. apríla (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici v Trnave nie je aktuálne hospitalizovaný ani jeden pacient s potvrdeným ochorením COVID-19. Informovala o tom prednostka infekčnej kliniky Adriana Kršáková. Traja pacienti čakajú na výsledky. V nemocnici bolo doteraz hospitalizovaných celkovo šesť pacientov, u ktorých bolo ochorenie COVID-19 potvrdené. „V Trnavskom kraji máme 40 pacientov s potvrdenou infekciou, všetci sú v domácej liečbe,“ skonštatovala prednostka kliniky. Podľa jej slov zdravotníci na infekčnej klinike v súčasnosti testujú ambulantne denne 25 až 30 pacientov. Po rozšírení priestorov a kapacít bude od pondelka (6. 4.) možné otestovať viac ako 50 pacientov denne, uviedla Kršáková.

Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) je trnavská nemocnica veľmi dobre pripravená na pacientov, ktorí sú pozitívne testovaní na prítomnosť nového koronavírusu, prípadne u nich existuje podozrenie na nákazu. „Kapacity nemocnice sú zatiaľ dostačujúce, pozitívne hodnotím aj pripravený plán na ďalšie možné rozšírenie kapacít nemocnice,“ skonštatoval počas návštevy nemocnice minister.

Slovensko zatiaľ zvláda epidémiu súvisiacu s novým koronavírusom veľmi dobre, skonštatoval Krajčí. Aj vďaka tomu sa minister vážne zaoberá myšlienkou obnoviť po veľkonočných sviatkoch operácie pacientov, ktorí na ne čakajú. „Operovať by sa mohli začať pacienti, ktorí sú v tých čakacích zoznamoch na horných priečkach. Najskôr by sme u nich realizovali dvojtýždňovú karanténu, boli by otestovaní a až potom by podstúpili operačný výkon. Tento návrh bude predmetom rokovania ústredného krízového štábu. Čiastočne by mohla byť tá elektíva po sviatkoch uvoľnená,“ povedal minister zdravotníctva.



Minister nevylúčil ani pomoc krajinám, ktoré ju súrne potrebujú. „Prvoradá je však ochrana vlastného obyvateľstva. Sme v štádiu, že musíme dokupovať ventilátory na to kritické obdobie. Podpísali sme zmluvu s Chiranou na 300 kusov ventilátorov, rozpracované máme ďalšie objednávky. Vyzerá to tak, že by sme mali byť zásobení, a uvidíme, ako sa bude epidémia vyvíjať. Nechceme nič nechať na náhodu, pomoc však neodmietame,“ povedal Krajčí.