Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry podporuje informačnú kampaň o sčítaní obyvateľstva

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Snaha ministerstva kultúry o podporu čo najpresnejšieho zozbierania údajov v sčítaní sa opiera aj o programové vyhlásenie vlády.

Bratislava 27. novembra (TASR) – Prihlásenie sa k svojej národnosti a materinskému jazyku je dôležitým základom pre tvorbu politík, a to aj v oblasti kultúry. Aj preto je blížiace sa sčítanie obyvateľstva 2021 prioritou nielen pre Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre národnostné menšiny a Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM), ale aj Ministerstvo kultúry SR. Na piatkovom stretnutí sa na tom zhodli zástupcovia spomínaných inštitúcií.

Riaditeľ podporného fondu Norbert Molnár na stretnutí informoval, že správna rada FPKNM si ako prioritu vo výzvach na rok 2021 zadefinovala aktivity spojené s propagáciou a informovaním o sčítaní obyvateľov a taktiež aktivity spojené s informovanosťou o právach národnostných menšín.

Vládny splnomocnenec László Bukovszky toto rozhodnutie víta, zdôraznil zároveň potrebu vytvorenia čo najlepších podmienok pre sčítanie. „Som presvedčený o tom, že informačná kampaň môže byť úspešná len v prípade aktívnej účasti národnostných organizácií,“ uviedol.

Snaha ministerstva kultúry o podporu čo najpresnejšieho zozbierania údajov v sčítaní sa opiera aj o programové vyhlásenie vlády. V ňom sa koaliční partneri zaviazali, že národnostným menšinám budú vytvárané možnosti na zachovanie ich kultúrnych zvyklostí, jazyka a tradícií.

„Výsledky sčítania budú mať počas nasledujúcich rokov priamy vplyv na podpornú činnosť v oblasti kultúry. Preto je úlohou nás všetkých, aby bola informovanosť obyvateľov o sčítaní na čo najvyššej úrovni,“ uviedla štátna tajomníčka MK Zuzana Kumanová.

Sčítanie obyvateľstva sa koná každých desať rokov a v roku 2021 bude po prvýkrát elektronické. Sčítanie bude jednoduchšie ako v roku 2011 a bude pozostávať len zo 14 otázok. Základné výsledky sčítania zverejní Štatistický úrad SR najneskôr do 1. januára 2022.