Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Nové vedenie MKSR počas prvých 100 dní zamestnali najmä nové opatrenia

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR - Michal Svítok

Ministerka N. Milanová (OĽaNO) pripomenula, že zmena na čele rezortu nastala, keď bolo potrebné čeliť dôsledkom epidémie nového koronavírusu, ktorá ochromila umeleckú činnosť a kultúrne aktivity.

Bratislava 26. júna (TASR) – Permanentné prijímanie opatrení na pomoc koronakrízou zasiahnutej kultúre a kreatívnemu priemyslu a zároveň intenzívna práca na plnení cieľov zadefinovaných pre oblasť kultúry v programovom vyhlásení vlády. Aktivity v týchto oblastiach primárne zamestnali nové vedenie Ministerstva kultúry (MK) SR v prvých 100 dňoch vládneho mandátu.

Ministerka Natália Milanová (OĽaNO) pripomenula, že zmena na čele rezortu nastala v situácii, keď bolo potrebné čeliť dôsledkom epidémie nového koronavírusu, ktorá ochromila umeleckú činnosť a kultúrne aktivity. "Krátko po nástupe sa nám podarilo s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR vyrokovať pre samostatne zárobkovo činné osoby pracujúce v kultúre a pre umelcov na voľnej nohe pomoc v podobe finančných príspevkov a odkladu platenia poistného,“ upozornila.

Spomenula i mimoriadnu, tzv. COVID výzvu, ktorú vyhlásil Fond na podporu umenia (FPU). "Polmiliónová alokácia pre umelecké projekty v tejto výzve sa pritom môže ešte navýšiť,“ dodala. Poukázala i na vyhlásenie nových výziev verejnoprávneho podporného fondu na pomoc kultúre a kreatívnemu priemyslu. "Ich súčasťou je okrem podpory dizajnu, vizuálneho umenia či tvorby multimediálnych diel aj zvýšenie dotácií pre knižnice až na milión eur, pričom táto suma sa ešte pravdepodobne výrazne zvýši,“ avizovala ministerka.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Jana Vodnáková
V rámci poskytnutých foriem pomoci počas koronakrízy dala do pozornosti aj novelu, ktorá zmenila povinnosť odvádzať dvojpercentný príspevok do literárneho, hudobného a výtvarného fondu na dobrovoľné rozhodnutie. "Spustili sme dotačný program pre znevýhodnené skupiny, v ktorom prerozdelíme milión eur. Pokračujeme vo finančnej podpore obnovy hradov, zámkov a ďalších kultúrnych pamiatok, pričom prostredníctvom spoločného projektu rezortov kultúry a práce nájdu pri ich rekonštrukciách prácu stovky dlhodobo nezamestnaných,“ priblížila ďalej prvých 100 dní ministerstva pod svojím vedením.

Zvýraznila aj transformačné kroky inštitúcií v pôsobnosti ministerstva kultúry, ako príklad uviedla zmenu vedenia a audit v Národnom osvetovom centre (NOC), finančnú kontrolu v RTVS či pripravovanú kontrolu v SND. "Otvorili sme dlhodobo neriešenú otázku financovania a novodobého poslania Matice slovenskej,“ doplnila.

Rezort podľa jej slov pripravuje tiež novú smernicu pre transparentné výberové konania na riadiace posty v inštitúciách spadajúcich pod ministerstvo kultúry, rovnako sa zameriava na tvorbu návrhov legislatívnych zmien, týkajúcich sa sponzoringu v kultúre, zákona o RTVS a tlačového zákona.