Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kampaň Mládeže Slovenského Červeného kríža je o podpore ľudí s HIV

Na archívnej snímke z 1. decembra 2017 sviečkový pochod ulicami hlavného mesta pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Mládež zároveň svojou kampaňou vyzýva na zahodenie predsudkov, ktoré sa s touto problematikou spájajú.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Mládež Slovenského Červeného kríža (SČK) si aj tento rok pripomína Svetový deň boja proti AIDS. Hlavnou aktivitou, ktorú pri tejto príležitosti organizuje, je Národná súťaž HIV/AIDS prevencie. Celoštátne finálové kolo sa pre nepriaznivú epidemickú situáciu uskutoční až na začiatku roka 2022. TASR o tom informovala Silvia Kostelná zo SČK.

Do tohtoročného šiesteho ročníka národnej súťaže sa zapojilo 71 stredných škôl a gymnázií z celého Slovenska. "Každú zapojenú školu reprezentovali traja žiaci (jedno družstvo), prvého alebo druhého ročníka strednej školy," spresnila Kostelná s tým, že do finále postúpilo desať najlepších riešiteľov. Súťaž sa uskutočnila prostredníctvom online súťažného systému.

Mládež SČK vždy 1. decembra prostredníctvom kampane poukazuje na možnosti, dôležitosť i potrebu prevencie HIV. "Cieľom 25. ročníka kampane je vyjadriť podporu ľuďom žijúcim s HIV/AIDS, ako aj uctiť si pamiatku vyše 36 miliónov obetí, ktoré si tento vírus doposiaľ vyžiadal. Neoddeliteľnou súčasťou kampane je aj snaha o odstránenie diskriminácie a stigmatizácie HIV pozitívnych ľudí," priblížila Kostelná. Mládež zároveň svojou kampaňou vyzýva na zahodenie predsudkov, ktoré sa s touto problematikou spájajú.

Kampaň možno podporiť online zapálením sviečky za obete AIDS na stránke aidsprevencia.redcross.sk.