Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mladí kresťanskí demokrati vyzývajú na odstúpenie krajských šéfov KDH

Na snímke predseda Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska Radovan Gondžúr. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Reagujú tak na skutočnosť, že sa KDH v sobotňajších (5.3.) voľbách nedostalo do parlamentu.

Bratislava 8. marca (TASR) - Predsedníctvo Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska (KDMS) vyzýva krajských predsedov KDH, aby sa vzdali svojich funkcií. Reagujú tak na skutočnosť, že sa KDH v sobotňajších (5.3.) voľbách nedostalo do parlamentu.

"KDMS vyzýva krajských predsedov KDH, aby si uznali svoj podiel zodpovednosti za neúspešný výsledok vo voľbách a vzdali sa svojich funkcií. Skutočnosť, že všetci kandidujúci krajskí predsedovia neobhájili svoje pozície lídrov kraja, je odrazom veľkej nespokojnosti voličov s ich prácou a straty dôvery," uviedli mladí kresťanskí demokrati.

Zároveň uznávajú prínos každého, kto sa v minulosti zaslúžil za rozvoj kresťanskej demokracie. "Avšak je nevyhnutné, aby si krajskí predsedovia uvedomili, že voliči dali jasne najavo, že očakávajú viac ako len zásluhy v minulosti. KDH potrebuje otvoriť svoje rady pre nový elán, nové myšlienky a znovu získať dôveru ľudí. Potrebujeme také KDH, ktoré je nielen verné hodnotám, ale aj aktuálne dnešnej dobe. Slovensko potrebuje zastúpenie kresťanskej demokracie v parlamente, no najskôr musia jej reprezentanti ukázať Slovensku, že sú schopní sebareflexie, a to konkrétnymi krokmi," dodal šéf KDMS Radovan Gondžúr.

KDH zostalo po sobotňajších voľbách prvýkrát od roku 1990 pred bránami parlamentu, keď získalo 4,94 % hlasov. Líder KDH Ján Figeľ po rokovaní predsedníctva v nedeľu (6.3.) vyhlásil, že predseda aj predsedníctvo KDH je pripravené vyvodiť z volebného výsledku politickú zodpovednosť. "Chceme ponúknuť svoje funkcie na Rade i Sneme KDH. Rada bude 19. marca, aby hnutie nabralo novú vitalitu," avizoval Figeľ.

Podľa jeho slov je základným cieľom vrátiť KDH do parlamentu, lebo tam patrí. "Bez ohľadu na to, kedy budú najbližšie parlamentné voľby, našou úlohou na najbližšie týždne je zhodnotiť výsledok volieb a prijať dôležité rozhodnutia. Štandardná strana koná štandardne. Keďže ide o mimoriadnu situáciu, zvoláme mimoriadny snem," deklaroval Figeľ.

Funkcie podpredsedu hnutia sa už vzdal Peter Belinský. "Je to obrovský neúspech. Preto som sa ako podpredseda KDH rozhodol vzdať funkcie, aby som vytvoril priestor na diskusiu a na pozitívnu zmenu hnutia. Aby sa KDH vrátilo do slovenského parlamentu," povedal.