Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Mnohé pojednávania sú v lete zrušené a odročené

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Okrem prokurátorov, obhajcov, svedkov, znalcov a obžalovaných stíhaných na slobode si čerpajú dovolenky aj samotní sudcovia.

Bratislava 29. júna (TASR) - Mnohé vytýčené pojednávania v letných mesiacoch sú na súdoch zrušené a odročené z dôvodu ospravedlnenia neúčasti niektorej procesnej strany pre čerpanie dovoleniek. Pre TASR to uviedol predseda Okresného súdu (OS) Bratislava I Ján Golian.

Okrem prokurátorov, obhajcov, svedkov, znalcov a obžalovaných stíhaných na slobode si čerpajú dovolenky aj samotní sudcovia, najmä ako rodičia maloletých prázdninujúcich detí.

"Predovšetkým treba uviesť, že počas letných mesiacov chod súdu pracuje v normálnom režime, nie je obmedzený, keďže je zabezpečená zastupiteľnosť sudcov, ako aj zamestnancov súdu (podateľňa, registre). Rozpis služieb sudcov je bez zmien, najmä pri návrhoch s rozhodovaním do 24, 48 alebo 72 hodín," zdôraznil Golian. Vo väzobných veciach je režim ako počas celého roka.

"Je potrebné poznamenať, že sudcovia v letných mesiacoch majú väčší priestor na štúdium, čo sa následne prejaví vo vyššej efektivite práce v jesenných mesiacoch. Určite bude snahou sudcov uskutočniť čo najviac pojednávaní v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch," dodal predseda OS Bratislava I.