Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Množstvo komunálneho odpadu vzrástlo v roku 2021 na 496 kíl na človeka

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Za posledných desať rokov vzrástla produkcia komunálneho odpadu na Slovensku takmer o dve tretiny, zatiaľ čo v Európskej únii o necelých desať percent.

Bratislava 31. marca (TASR) - Produkcia komunálneho odpadu na Slovensku vzrástla v roku 2021 na 496 kilogramov na obyvateľa. SR sa nedarí plniť cieľ predchádzania vzniku odpadu. Inštitút environmentálnej politiky (IEP) o tom informuje na sociálnej sieti.

"Slovensko sa tak blíži k priemernej produkcii komunálneho odpadu v krajinách Európskej únie, ktorá dosahovala až 530 kilogramov na obyvateľa," skonštatovali analytici.

Za posledných desať rokov vzrástla produkcia komunálneho odpadu na Slovensku takmer o dve tretiny, zatiaľ čo v Európskej únii o necelých desať percent. "Časť toho rastu možno pripísať zvyšujúcej sa životnej úrovni a tým aj vyššej spotrebe a produkcii odpadu," poukázal IEP.

Tvrdí, že veľká časť rastu produkcie komunálneho odpadu je spôsobená odpadom z kovov. V roku 2021 dosiahli 82 kíl na obyvateľa. Dôvodom je podľa analytikov zmena v evidencii, ktorá viedla k zvýšeniu nahlasovania kovových odpadov do komunálnych odpadov. "Bez započítania odpadov z kovov by produkcia komunálnych odpadov dosahovala iba 414 kíl na obyvateľa, čím by sa Slovensko radilo medzi krajiny s najnižšou produkciou komunálnych odpadov," zhodnotil inštitút.