Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

MO: Bez adekvátnej náhrady nie je možné zbavovať sa systému S-300

Na archívnej snímke z 29. mája 2001 protilietadlový raketový systém S-300 v palebnom postavení. Foto: TASR - Dano Veselský

Strana Smer-SD v pondelok vyzvala vládu, aby "ani neuvažovala" o odovzdaní systému S-300 Ukrajine.

Bratislava 14. marca (TASR) - Bez adekvátnej náhrady nie je možné zbavovať sa vlastnej strategickej obrannej spôsobilosti, ktorú zabezpečuje systém S-300. Hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková to uviedla pre TASR v reakcii na stranu Smer-SD, ktorá varovala vládu pred úvahami o odovzdaní systému protivzdušnej obrany Ukrajine.

"Rozumieme, že sa poslanec Fico zaujíma o túto tému, keďže aj systém S-300 bol predmetom biznisu strany Smer-SD a oligarchu Výboha. Pán poslanec môže pokojne ďalej špekulovať a vytvárať témy, my zatiaľ budeme zodpovedne rokovať s našimi spojencami za zatvorenými dverami o reálnej obrane a bezpečnosti našej krajiny," uviedla Kovaľ Kakaščíková. Dodala, že ak z rokovaní vyplynie konkrétne rozhodnutie, rezort bude o ňom informovať.

Strana Smer-SD v pondelok vyzvala vládu, aby "ani neuvažovala" o odovzdaní systému S-300 Ukrajine. Obáva sa straty jediného funkčného systému Slovenska na ochranu vzdušného priestoru, ako aj aktívneho vstupu SR do vojnového konfliktu.