Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

MO: Diskusie o kúpe systému protivzdušnej obrany sú nateraz neaktuálne

Na archívnej snímke systém Patriot. Foto: TASR/AP

Poskytnutie štyroch batérií systému Patriot v najnovšej verzii PAC 3 garantuje najvyššiu úroveň zaistenia ochrany vzdušného priestoru v histórii Slovenska, uviedol rezort obrany.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Diskusie o prípadnej kúpe niektorého z existujúcich systémov protivzdušnej obrany sú nateraz neaktuálne. Hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková to uviedla pre TASR v reakcii na slová predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý naznačil plány o odkúpení jednej batérie systému Patriot od spojencov.

"Pre Ministerstvo obrany SR je prioritou zaistenie obrany vzdušného priestoru Slovenskej republiky. Poskytnutie štyroch batérií systému Patriot v najnovšej verzii PAC 3 zo strany Nemecka, Holandska a USA garantuje najvyššiu úroveň zaistenia ochrany vzdušného priestoru v histórii Slovenska. Zároveň nám to poskytlo časový priestor na riešenie iných modernizačných priorít Ozbrojených síl SR," skonštatovala hovorkyňa.

Rezort však podľa Kovaľ Kakaščíkovej nevylučuje ďalšie diskusie o budúcnosti ochrany vzdušného priestoru SR vrátane prípadného nadobudnutia niektorého z existujúcich systémov. "Nateraz sú ale takéto diskusie neaktuálne," dodala hovorkyňa.

Predseda parlamentu Boris Kollár (OĽANO) v nedeľnej (10. 4.) diskusnej relácii TV Markíza povedal, že Slovensko by si v budúcnosti mohlo odkúpiť jednu batériu systému Patriot, ktorú poskytli spojenci, za veľmi výhodných podmienok na splátky.