Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Kritériá OS SR na pásovú techniku spĺňa najviac švédska ponuka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obstaranie pásovej techniky označili autori za najvýznamnejší krok k naplneniu záväzku vybudovať ťažkú mechanizovanú brigádu.

Bratislava 2. júna (TASR) - Požiadavky Ozbrojených síl (OS) SR na pásové bojové obrnené vozidlo spĺňa podľa doterajšieho vyhodnocovania v najväčšej miere švédska ponuka s vozidlami CV9030 a CV9035 od výrobcu BAE Hägglunds AB. Vyplýva to zo štúdie uskutočniteľnosti, ktorú Ministerstvo obrany (MO) SR zverejnilo na webovej stránke. Vyhodnotenie zaslaných ponúk v tendri na 152 kusov pásovej techniky má rezort predložiť na vládu do konca júna.

"Vozidlo spĺňa všetky požadované technické parametre, vrátane tých, ktoré boli stanovené ako kľúčové/prioritné z hľadiska použitia pre potreby OS SR," konštatujú autori štúdie. Ako upozornili, ponuka švédskej strany s 30 mm kanónom bola vyhodnotená na prvom mieste v bodovom hodnotení všetkých jednotlivých častí, variant s 35 mm kanónom sa umiestnil druhý.

Všetky požadované parametre splnila aj španielska ponuka s vozidlom ASCOD. Cenovo sa pri započítaní nákladov na životný cyklus umiestnila medzi dvoma švédskymi ponukami. Vplyv na umiestnenie mali nižšie bodové hodnotenia v technickej oblasti, oblasti logistiky a najnižší podiel vypočítaného podielu zapojenia slovenského obranného priemyslu. Požiadavky naplnila aj maďarská ponuka s vozidlom Lynx. V oblasti logistiky bola vyhodnotená ako najlepšia, z ekonomického hľadiska však podľa štúdie predstavuje najmenej výhodnú voľbu.

Celkové predpokladané náklady na obstaranie pásovej techniky v prvej fáze s odhadovanými nákladmi na infraštruktúru v sume 35 miliónov eur sa v závislosti od vybranej ponuky pohybujú od 1,66 miliardy eur pri švédskom vozidle do 1,85 miliardy eur pri maďarskej ponuke. S výnimkou maďarskej ponuky nikto neprekročil predpokladané náklady na projekt 1,739 miliardy eur s DPH.

Obstaranie pásovej techniky označili autori za najvýznamnejší krok k naplneniu záväzku vybudovať ťažkú mechanizovanú brigádu. Pri vyhodnotení ponúk sa prihliadalo na celkovú cenu vozidla a integrovanej logistickej podpory, prevádzkové náklady, splnenie technických požiadaviek, percento zapojenia slovenského obranného priemyslu, termíny dodávok a interoperabilitu NATO.

Ministerstvo nakupuje v prvej fáze 152 kusov pásovej techniky. Rezort dostal po oslovení krajín päť ponúk od štyroch krajín, Poľsko sa do užšieho výberu nedostalo. Proces verejného obstarávania bude ukončený podpísaním zmluvy na úrovni vláda-vláde, ktoré je predbežne plánované na koniec roka 2022.