Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Majer v Taliansku rokoval aj o možnom obstaraní cvičných lietadiel

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva obrany SR Marian Majer. Foto: TASR Martin Baumann

Štátny tajomník MO SR ocenil, že Taliansko má na Slovensku akreditovaného pridelenca obrany a uznal, že to pomáha neustále zlepšovať bilaterálnu spoluprácu.

Bratislava 12. mája (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) SR Marian Majer rokoval v talianskej spoločnosti Leonardo o možnostiach obstarania cvičných taktických prúdových lietadiel, ale aj možných riešeniach v oblasti kybernetickej obrany či bezpilotných prostriedkov. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Ako ďalej doplnila, Slovensko má záujem o pokračovanie spolupráce slovenských a talianskych vzdušných síl v súvislosti s lietadlami C-27J Spartan, a to výmenou skúseností v oblasti riadenia, prevádzky, servisu a opráv. "Pozitívne taktiež hodnotíme vzájomnú spoluprácu Síl pre špeciálne operácie, spoluprácu v oblasti vojenského zdravotníctva, vojenského vzdelávania a likvidácie výbušných zariadení (EOD). Sme tiež radi, že naši príslušníci Ozbrojených síl SR sa pravidelne zúčastňujú na štúdiu na NATO Defense College v Ríme," uviedol štátny tajomník.

Počas pracovnej cesty v Taliansku absolvoval štátny tajomník aj ďalšie rokovania, napríklad so štátnou tajomníčkou talianskeho rezortu obrany Stefaniou Pucciarelliovou a predsedom parlamentného výboru pre bezpečnosť Adolfom Ursom. Ako priblížila hovorkyňa, diskutovali spoločne o bezpečnostnej situácii na Ukrajine z pohľadu poskytovania vojenskej pomoci či možnostiach prehlbovania bilaterálnej obrannej spolupráce. Okrem toho Majer navštívil aj vojenskú základňu a vzdelávacie centrum v meste Lecce i NATO Defense College (NDC) v Ríme, jednu z popredných vzdelávacích inštitúcií Aliancie, v ktorej má zastúpenie aj Slovensko.

Štátny tajomník MO SR ocenil, že Taliansko má na Slovensku akreditovaného pridelenca obrany a uznal, že to pomáha neustále zlepšovať bilaterálnu spoluprácu. S cieľom posilnenia vzájomných vzťahov preto rezort obrany SR podľa neho preskúma možnosti potenciálneho zriadenia úradu pridelenca obrany SR v Taliansku.