Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rezort obrany:Mnohonárodná bojová skupina NATO V SR má nového veliteľa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počas nasadenia jednotiek pod velením plukovníka Unzeitiga doplnili mnohonárodnú bojovú skupinu mechanizovaná rota Armády USA v Európe a slovinská mechanizovaná rota.

Lešť 24. júna (TASR) – Mnohonárodná bojová skupina NATO na Slovensku má nového veliteľa, je ním plukovník Ladislav Bujárek. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková s tým, že nahradil plukovníka Tomáša Unzeitiga.

V Centre výcviku Lešť na strednom Slovensku sa v piatok v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku uskutočnila plánovaná výmena nasadenej jednotky Armády Českej republiky. V súvislosti s tým je podľa hovorkyne zmena na poste veliteľa bojovej skupiny. "Nový tak nahradil prvého veliteľa tejto skupiny, ktorý stál na jej čele od začiatku apríla," zhrnula.

Pripomenula, že v rámci prípravy mnohonárodnej bojovej skupiny pôsobila v tomto priestore doposiaľ česká jednotka z chrudimského výsadkového práporu. "Tá počas nasadenia vypracovala potrebné plány a rozkazy, na základe ktorých preberá plnenie úloh prvá rotácia," podotkla. Uviedla, že tvorená je mechanizovanou rotou žateckého mechanizovaného práporu na bojových vozidlách Pandur.

Počas nasadenia jednotiek pod velením plukovníka Unzeitiga doplnili mnohonárodnú bojovú skupinu mechanizovaná rota Armády USA v Európe a slovinská mechanizovaná rota. "V najbližších dňoch ju doplní aj nemecká mechanizovaná rota," konštatovala hovorkyňa rezortu obrany.

Ako dodala, po dokončení rotácie nasadených jednotiek bude mnohonárodná bojová skupina pokračovať v spoločnom výcviku so slovenskými jednotkami. Bude to najmä s jednotkami druhej mechanizovanej brigády, do zostavy ktorej je skupina zaradená.

Poznamenala, že národní vojenskí predstavitelia pri NATO v Bruseli podpísali v piatok Technickú dohodu medzi slovenským a českým ministerstvom obrany. Je o podpore pre mnohonárodnú bojovú skupinu na Slovensku zo strany hostiteľskej krajiny. Slúži tiež na zabezpečenie fungovania mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.