Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Na Slovensko pricestuje fínsky minister obrany

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Naše krajiny sa zhodujú v hodnotách a tiež v jasných postojoch voči agresii Ruska na Ukrajine, uviedol Jaroslav Naď.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Na Slovensko pricestuje na budúci utorok (30. 8.) fínsky minister obrany Antti Kaikkonen. So svojím slovenským náprotivkom Jaroslavom Naďom (OĽANO) bude rokovať o aktuálnej bezpečnostnej situácii i bilaterálnej spolupráci. Témou rokovania bude aj projekt obstarania bojových obrnených vozidiel 8x8, dohoda je vo finálnej fáze. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Naše krajiny sa zhodujú v hodnotách a tiež v jasných postojoch voči agresii Ruska na Ukrajine. Práve realita posledného polroka významne priblížila Fínsko k Severoatlantickej aliancii. Do jej radov smeruje nielen de facto, ale aj de iure, z čoho sa úprimne teším," uviedol Naď.

Ministri majú hovoriť aj o projekte obstarania 76 kusov bojových obrnených vozidiel 8x8 na kolesovom podvozku Patria, ktoré budú zabezpečené prostredníctvom medzivládnej dohody medzi Slovenskom a Fínskom. Nákup odobrila vláda v marci. Celková cena za zákazku vrátane vozidiel infraštruktúry a munície je 447 miliónov eur.