Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

MO: Na Slovensku budú opravovať nemeckú techniku darovanú Ukrajine

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo obrany SR na Kutuzovovej ulici v Bratislave. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Dokument stanovuje právny rámec, ktorý upravuje možnosti opráv poškodenej nemeckej techniky nasadenej na Ukrajine.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Na východnom Slovensku sa bude opravovať nemecká technika darovaná Ukrajine. S opravami by sa malo začať v priebehu niekoľkých týždňov. Finančné krytie opráv zabezpečí nemecká strana. Vyplýva to z medzivládneho memoranda o porozumení podpísaného v utorok v Bruseli. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Dokument stanovuje právny rámec, ktorý upravuje možnosti opráv poškodenej nemeckej techniky nasadenej na Ukrajine. Ministerstvo obrany SR očakáva, že pôjde predovšetkým o opravy húfnic a protilietadlových systémov. Opravy sa budú realizovať na vojenskom útvare v Michalovciach.

"S výzvou na túto spoluprácu nás oslovila nemecká strana len relatívne nedávno – v septembri. Samozrejme, vzhľadom na vysokú kvalitu slovensko-nemeckých bilaterálnych vzťahov a tiež pretrvávajúcu naliehavosť podpory Ukrajiny naše tímy intenzívne pracovali na dohode tak, aby sme s opravami mohli začať čo najskôr," skonštatoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Ako zdôvodnil, ruská agresia na Ukrajine nečaká, preto ani pomoc neznesie odklad.