Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na Slovensku je v rámci predsunutej prítomnosti NATO 1089 vojakov

Na Lešti pokračuje vojenské cvičenie mnohonárodnej jednotky NATO na Slovensku. Foto: TASR - Ján Krošlák

Výstavba kontajnerového a stanového mesta v Lešti a Sliači, ktorú už odobrila vláda, je podľa hovorkyne momentálne v štádiu prípravy verejného obstarávania.

Bratislava 19. júna (TASR) - Na Slovensku je v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO aktuálne 1089 spojeneckých vojakov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Schválený mandát umožňuje pôsobenie spolu najviac 3000 vojakov Aliancie.

Zo Spojených štátov prišlo na Slovensko 354 vojakov, z Nemecka 275, Česká republika, ktorá je veliacou krajinou skupiny, vyslala zatiaľ 246 vojakov, Holandsko má aktuálne na Slovensku 111 a Slovinsko 103 vojakov.

Výstavba kontajnerového a stanového mesta v Lešti a Sliači, ktorú už odobrila vláda, je podľa hovorkyne momentálne v štádiu prípravy verejného obstarávania. "Po jeho uskutočnení sa začne s realizačnou časťou projektu, pričom dodávky by sa mali uskutočňovať vo viacerých fázach. Predpokladáme, že lokality by mali byť vybavené stanmi a kontajnermi v požadovanej kapacite do konca roka 2022," uviedla.

Vláda na vybudovanie ubytovacích kapacít vyčlenila pre rezort vyše 31 miliónov eur. V Centre výcviku Lešť - táborisko Riečky a tábor Slávia by malo vzniknúť ubytovanie s maximálnou kapacitou 2444 lôžok a na leteckej základni Sliač s maximálnou kapacitou 600 lôžok.

Mnohonárodné bojové skupiny v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) NATO vznikli ako odstrašujúci nástroj Aliancie v reakcii na anexiu Krymu. Sídlia v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku. Po útoku Ruska na Ukrajinu sa členské štáty Aliancie zhodli na zriadení mnohonárodných bojových skupín eFP pozdĺž celého východného krídla NATO vrátane Rumunska, Bulharska, Maďarska a tiež Slovenska.