Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Operáciu EUNAVFOR MED Irini posilní 11 policajtov

Na archívnej snímke príslušníci Vojenskej polície. Foto: TASR - Branislav Račko

Po úspešnom zvládnutí teraz pokračuje zásahová skupina certifikáciou na fregate Mecklenbug-Vorpommern v Severnom mori, priblížil riaditeľ Vojenskej polície Valentín Cebo.

Bratislava 26. januára (TASR) - Slovenská republika nasadí do vojenskej operácie Európskej únie EUNAVFOR MED Irini 11 vojenských policajtov. V operácii budú pôsobiť od marca do júna tohto roka. Aktuálne pokračuje ich príprava. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Vybraní vojenskí policajti absolvovali najskôr prípravu vo výcvikových zariadeniach Vojenskej polície a Centra výcviku Lešť, potom nastúpili na osemtýždňový výcvik v zariadeniach nemeckého námorníctva na základniach Eckernfoerde a Neustadt.

„Išlo o vysokošpecializované výcviky v špeciálne prispôsobených zariadeniach na prípravu pre prežitie počas havárie vrtuľníka na mori alebo potápajúcom sa plavidle, a to v plnom výstroji a výzbroji pod dozorom skúsených inštruktorov námorníctva Spolkovej republiky Nemecko. Po úspešnom zvládnutí teraz pokračuje zásahová skupina certifikáciou na fregate Mecklenbug-Vorpommern v Severnom mori,“ priblížil riaditeľ Vojenskej polície Valentín Cebo.

Hlavnou úlohou námorných prostriedkov nasadených v Stredozemnom mori pri pobreží Líbye je prispievať k vykonávaniu zbrojného embarga uvaleného Organizáciou spojených národov voči Líbyi, narušeniu obchodného modelu sietí prevádzačov a obchodníkov s ľuďmi, monitorovanie a zhromažďovanie informácií o nedovolenom vývoze ropy z Líbye.

Zásahová skupina fregaty Mecklenbug-Vorpommern, ktorej súčasťou budú slovenskí policajti, bude na pokyn kapitána plavidla vykonávať bezpečnostné prehliadky podozrivých plavidiel pomocou vysadenia z vrtuľníka, respektíve zásahových rýchločlnov.