Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Podpis dohody o obrannej spolupráci s USA sa očakáva 3. februára

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) 19. októbra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podpis dohody je podľa ministra zahraničných vecí SR vyjadrením záujmu USA a SR spolupracovať v oblasti obrany za obojstranne dohodnutých podmienok.

Bratislava 31. januára (TASR) - Podpis dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými sa očakáva vo štvrtok 3. februára. Do USA preto vycestuje slovenská delegácia na čele s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS). TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Sme veľmi vďační všetkým zodpovedným ľuďom a politikom, ktorí si uvedomujú opodstatnenie a potrebu tejto dohody pre užšiu spoluprácu s naším strategickým partnerom v oblasti obrany a bezpečnosti. Je to zodpovedný krok a silný odkaz o smerovaní Slovenska,“ uviedol Naď.

Minister zároveň odmietol spájanie rokovaní a schvaľovania zmluvy s aktuálnou situáciou na hraniciach Ukrajiny a Ruskej federácie. „Súčasné znenie dohody o spolupráci v oblasti obrany je výsledkom niekoľkoročných expertných rokovaní oboch strán, ktorý pripravovali odborníci z viacerých rezortov viac ako štyri roky,“ vysvetlil.

Podpis dohody je podľa ministra zahraničných vecí SR vyjadrením záujmu USA a SR spolupracovať v oblasti obrany za obojstranne dohodnutých podmienok. "Zapadá to do úsilia našich ozbrojených síl zvýšiť obranyschopnosť SR a NATO," uviedol.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Obaja ministri deklarujú, že dohoda plne rešpektuje suverenitu SR, ústavu a právny poriadok SR. Odmietajú, že by vytvárala predpoklad stálej prítomnosti USA alebo umiestnenie jadrových zbraní na území SR. „Dezinformačná kampaň, ktorá sprevádza dohodu, je intenzívna a smeruje na tie najsilnejšie ľudské emócie. Toto strašenie je úplne zbytočné,“ vyhlásil Naď.

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany vlády SR a USA už odsúhlasila vláda a Bezpečnostná rada SR. Po podpise dokumentu na základe splnomocnenia hlavy štátu ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Opozícia zmluvu kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov.