Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Posledné húfnice Zuzana 2 by mali dodať OS SR najneskôr v júni 2024

Na archívnej snímke vojaci počas odovzdávania samohybných kanónových húfnic ZUZANA 2. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Nákup 25 húfnic Zuzana 2 schválila vláda v roku 2018 počas pôsobenia ministra obrany Petra Gajdoša (SNS). Dodacie lehoty ovplyvnila aj pandémia.

Bratislava 18. júla (TASR) - Posledných osem objednaných húfnic Zuzana 2 by mali dodať Ozbrojeným silám (OS) SR najneskôr do 30. júna 2024. Vyplýva to z dodatku zmluvy, ktorú na konci júna uzavrelo Ministerstvo obrany (MO) SR s dodávateľom, štátnou akciovou spoločnosťou Konštrukta Defence. Pôvodne bol termín stanovený na polovicu decembra 2022, ovplyvnil ho predaj húfnic Ukrajine.

Kontrakt s Ukrajinou uzavrela Konštrukta Defence začiatkom júna. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) ocenil, že vďaka tomu získa Konštrukta zákazku, ktorá prináša možnosti pre ďalší rast spoločnosti. Označil to za veľký úspech pre slovenský obranný priemysel.

Rezort obrany následne komunikoval, že nie je možné definovať čas, kedy dodajú OS SR zvyšných osem kusov techniky, pretože sa budú uprednostňovať prípadné ďalšie objednávky Ukrajiny.

Nákup 25 húfnic Zuzana 2 schválila vláda v roku 2018 počas pôsobenia ministra obrany Petra Gajdoša (SNS). Dodacie lehoty ovplyvnila aj pandémia.

Samohybná kanónová húfnica Zuzana 2 je autonómny delostrelecký zbraňový systém so samočinným nabíjaním, schopný zabezpečiť požadovaný účinok streľbou na podporu vojsk pri pozemných operáciách.