Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Naď: Biologický odpad z testovania skladujeme v súlade so zákonom

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR - Martin Baumann

Minister obrany odmietol, že by mal byť odpad skladovaný na základe osobitných podmienok.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR deklaruje, že pri skladovaní biologického odpadu, ktorý vznikol počas celoplošného testovania, postupuje zodpovedne, bezpečne a v súlade s požiadavkami na zhromažďovanie nebezpečného odpadu. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Ozbrojené sily SR uskladnili biologický odpad z testovania v priestoroch vojenského objektu Mokraď (okres Liptovský Mikuláš). "Plne si uvedomujeme, že ak narábame s biologickým odpadom, ktorý by mohol byť kontaminovaný akoukoľvek nákazou, je potrebné venovať nielen jeho uskladneniu, ale tiež likvidácii náležitú pozornosť. Preto to robíme presne tak, aby nedošlo k absolútne žiadnemu ohrozeniu obyvateľov ani životného prostredia," uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

Minister odmietol, že by mal byť odpad skladovaný na základe osobitných podmienok. "Tento odpad nepochádza zo zdravotníckych zariadení, ale z účelovo zriadených odberových miest, ktoré neboli kvalifikované ako zdravotnícke zariadenia. Preto sa na nás vzťahujú všeobecné podmienky ustanovené právnymi predpismi v pôsobnosti Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, najmä zákon o odpadoch a súvisiaca vyhláška MŽP SR," upozornil.

Podmienkou na zhromažďovanie tohto odpadu je spevnená, nepriepustná a zabezpečená skladovacia plocha proti pôsobeniu škodlivých látok a pred pôsobením vonkajších vplyvov. "To všetko uzamknutý a zabezpečený hangár vo vojenskom priestore Mokraď spĺňa," zdôraznil šéf rezortu obrany. Odpad môže byť podľa rezortu takto zhromažďovaný po dobu jedného roka.

Naď doplnil, že rezort obrany a ani vojenská nemocnica nevykonávajú nakladanie s nebezpečným odpadom. "My ho zhromažďujeme, t. j. dočasne ukladáme na ďalšie nakladanie s týmto odpadom. Následne ho odovzdáme osobe oprávnenej na ďalšie nakladanie s ním," ozrejmil. Odpad si potom podľa neho môže prevziať zariadenie, ktoré je oprávnené na jeho zneškodnenie a nakladanie s ním. Môže to byť napríklad spaľovňa alebo môže byť prevzatý zberovou spoločnosťou.